Haber / Gökçe ADAR

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Şubat ayı İzmir İl Toprak Koruma Kurulu’nu topladı. Dokuz kişiden oluşan karar mercileri, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çalışmalarını yürüttüğü, 'Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi' ile ilgili süreci ele aldı. Proje planlarının onaylanması için bakanlığa bağlı 7 kişi evet oyu kullanırken, toplantıya katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) temsilcileri ret oyu verdi. Her bir temsilciye konuyla ilgili söz hakkı veren kurul, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ZMO temsilcilerinin şerhlerine rağmen, oy çokluğu ile bölgenin 'tarım alanı olmadığı' gerekçe ile projenin planlama sürecine onay verildi. Böylelikle pek çok kişi ve kurumun 'bölgenin ranta açılması' sebebiyle, karşı çıktığı Çeşme Turizm Projesi'nin zemini hazırlanmış oldu.

'ARAZİLER MEVCUT'

ZMO İzmir Şube Başkanı Dr. Hakan Çakıcı, “Şubat ayında toplanan kurul toplantısında ne yazık ki projenin zemininin hazırlanması için ret oyumuza rağmen onay verildi. Projeyi yapmak istedikleri bölge çok güzel bir alan. Alanın çok yakın bölgelerinde tarım arazileri bulunmakta. Ne yazık ki bu projenin oraya yapılacak olması, doğal ekosistemi de etkileyecektir. Ekosistem etkilenince yakınında bulunan tarım arazileri de etkilenecektir. Dolayısıyla tarımsal bütünlük bozulacaktır” dedi. Toprak Koruma Kanunu'nu hatırlatan Çakıcı, “Kanunda, tarımsal bütünlük diye bir kavram var. Kanun, bütünlüğü bozacak faaliyetlere izin verilmez diyor. Projenin zemini hazırlanmış olabilir ancak süreç devam edecek ve biz genel merkezimizle mutlaka bir dava hazırlığı içerisine girip, dava açacağız” diye konuştu.

'KALİTESİZLEŞTİRECEK'

Çeşme'deki pek çok ürünün birer marka haline geldiğini ifade eden Çakıcı, ekosistemin üretilen ürünleri kalitesizleştireceğini de söyledi. Çakıcı, şu ifadeleri kullandı: “Bölgede, Sakız Enginarı, Çeşme Anasonu, Çeşme Sakızı, Çeşme Kavunu marka olmuştur. Tarımsal ürünler kalite, tad, doku gibi özelliklerini sadece üzerinde yetiştiği topraktan ve çeşitten değil bulunduğu bölgenin ekosisteminden de alır.”

Çeşme Projesi'yle ilgilenen çevreye duyarlı avukatlardan Ömer Erlat da, “Kurulda, iki önemli kuruluşun ret oyu verip, şerh koyulması demek bu projenin itiraza açık ve sıkıntılı bir proje olduğu anlamına gelir. Kurul, onay vermiş olabilir ancak süreç devam ediyor. Çevreye duyarlı kişiler, mücadelesine devam edecektir” dedi. 

'Gerekeni yapacağız'

Çeşme Çevre Platformu, onaylanan planlamaya karşı dava açacağını duyurdu. Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler, şöyle konuştu: “Çeşme Yarımadası’nda yeşilliklerin katledildiği, koyların, denizin, hazine arazilerinin işgal edildiği bir dönemden geçiyoruz. Çeşme’de son kalmış bu kadar büyük bir doğa harikası alanın da binbir türlü ayak oyunlarıyla yok edilmesine şahitlik yapıyoruz. Gerekeni yapacağız. Biz de, kurulda onaylanan planlamaya dava açma hazırlığı içerisindeyiz.”