Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın İzmir’de hayata geçirmeyi planladığı Ege Turizm Merkezi- Çeşme Projesi, kentte tartışmaların odak noktasında yer almaya devam ediyor.

Bölgenin yapılaşmaya açılarak, doğa tahribatına neden olacağı ve su kıtlığı yaratacağı eleştirileri getirilen proje, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası, EGEÇEP ve yurttaşların açtığı davayla yargıya taşınmıştı. Odalar ve vatandaşlar proje için yürütmeyi durdurma talebinde bulunmuştu.

Projeyle ilgili geçtiğimiz Mart ayında Danıştay 6. Dairesi'nce atanan bilirkişi raporunda ise “Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi (KTKGB) alanının bütününü de gözeterek, dava konusu ekleme ile koruma alanları yanı sıra turizm kullanımlarına, dolaysıyla yapılaşmaya da açılmasına yol açacak olan sınır kararının, tarım ve orman alanları, doğal değerler (flora, fauna, ekosistemler) su kaynakları ve kültürel miras üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri göz önüne alındığında, planlama ilkelerine ve kamu yaranına uygun olmadığı görüşüne varmıştır” denilmişti.

Ayrıca projeye karşı geçtiğimiz Mayıs ayında da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Örgütü, ilçe belediye başkanları, STK’lar ve sendikaların katılımıyla miting düzenlenmişti.

Öte yandan Danıştay 6. Dairesi projeyle ilgili bulunulan yürütmeyi durdurma talebi hakkındaki kararını verdi. Buna göre Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurma talebini reddetti.

Davayı açan meslek odaları ve vatandaşların yürütmeyi durdurma talebini reddinin iptali için İdari Dava Daireleri Kurulu’na itiraz edeceği öğrenildi.