İzmir'in Çeşme ilçesinde, Çeşme Belediyesi'nin şirketi ÇEŞTUR tarafından işletilen Halk Ekmek, 'askıda ekmek' uygulaması başlattı. Uygulamasla, Halk Ekmek büfelerinden ekmek satın alan vatandaşlar, fazla para vererek, ihtiyaç sahibi vatandaşların ücretsiz ekmek almalarına katkıda bulunuyor.

Halk Ekmek büfelerinde başlatılan askıda ekmek uygulaması hakkında bilgi veren ÇEŞTUR Genel Müdürü Celal Coşkun, "Askıda ekmek uygulamamızı, büfelerimize astığımız ilanlarla da duyurmaya çalıştık. Ama fiili olarak büfelerimize ekmek almaya gelemeyen ihtiyaç sahibi insanlar da var. Askıda ekmek uygulamamızı, gerçekten ihtiyaç sahibi olan insanlarımıza yeterince duyuramadık" dedi. Uygulamayı ihtiyaç sahiplerine duyurabilmek için mahalle muhtarları ile temasa geçtiklerini belirten Coşkun, "Muhtarlara telefon açarak, 'Mahallenizde bulunan, sizin bildiğiniz ekonomik durumu iyi olmayan ailelere duyurursanız, askıdaki ekmekler hem doğru adrese gider hem de hali vakti yerinde olanların da kulağına kar suyu kaçırmamış oluruz' dedik. Muhtarlarımız da, uygulamamızı ve düşüncelerimizi doğru buldular. Yardımcı olacaklarını söylediler. Muhtarlarımızın da yardımıyla, askıda ekmekten faydalananların sayısında artış oldu. Ama ben yine de yeterli olduğunu düşünmüyorum. Bir taraftan ekmek almanın bütçesinde yarattığı sıkıntıyı ortadan kaldırarak, ekmek için ayırdığı parayı başka yerde kullanabilme imkanını sağlarken diğer yandan da durumu biraz iyi olan insanların başkasına yardım edebilmenin verdiği hazzı yaşamasını sağlamış oluyoruz" diye konuştu.

"NE VEREN NE DE ALAN BİRBİRİNİ GÖRÜYOR"


Ekmeğin temel gıda maddesi olduğunu vurgulayan Coşkun, "Askıda ekmek uygulamamızın en güzel yanı ne veren ne de alan birbirini görüyor. Askıda ekmek almak isteyen ihtiyaç sahibi, büfemize geldiğinde, normal ekmek alır gibi, 'Askıdan 3 ekmek istiyorum' diyor. Dışarıdan kimse para verip vermediğini anlamıyor. Büfemizin içinde, herkesin rahatlıkla görebileceği yerde bir tablomuz var. Askıda Ekmek için para bırakıldığında tablomuza kaç ekmek için para bırakıldıysa yazıyoruz. İhtiyaç sahibi gelip askıda ekmekten alırsa tablomuza eksi olarak yazıyoruz. Böylece askıda kaç ekmek olduğunu, askıdan kaç ekmek alındığını herkes görebiliyor" dedi. DHA