Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir Bornova Pınarbaşı Bölgesinde faaliyet gösteren Z.A. Madencilik’e ait taş ocağı, kazı sahasını 23.74 hektardan, 54.79 hektara çıkarmak için Çevresel Ekti Değerlendirmesi’ne (ÇED) başvurmuştu. ÇED’in olumlu sonuçlanması için en önemli aşamalardan biri olan ‘halkın katılım toplantısı’ ise ikinci kez yapılamadı.

Daha öncesinde toplantının yapılacağı yerin uzakta ve vatandaşın kolay ulaşamayacağı bir yer olması nedeniyle iptal edilen halkın katılım toplantısı, bu kez de çevrecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının engellemesiyle yapılamadı.

‘Taş ocağını istemiyoruz’

İkinci kez yapılması planlanan halkın katılım toplantısı, Pınarbaşı Gürpınar Mahallesinde bulunan düğün salonlarından birinde gerçekleşecekti. Bu kez merkezi ve ulaşılabilir bir yerde yapılacak olan toplantı, vatandaşın engeline takıldı. Toplantının yapılış amacı, taş ocağının yapacağı faaliyet konusunda halkı bilgilendirmek ve rızasını almaktı. Ancak vatandaş rızasının olmadığını toplantının başında gösterdi. Yıllardır taş ocaklarının yükünü çektiklerini söyleyerek isyan eden vatandaşlar, halkın katılım toplantısı için gelen yetkililere ‘Biz bilgilendirilmek istemiyoruz, taş ocağını da burada istemiyoruz’ diyerek engel oldu. Vatandaşların direnç göstermesi sonucunda toplantının yapılamadığına dair tutanak tutan yetkililer, alandan ayrıldı.

Konuya ilişkin gazetemize açıklama yapan Pınarkent Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Birol Çulhaoğlu, “Toplantının yapılmasını istemedik. Çünkü ÇED uygulamasında halkın katılım toplantısı yapılmazsa dosya eksik kalıyor ve bakanlık onay vermiyor. Biz de bu şekilde engel olduk” dedi. Çulhaoğlu, son olarak ÇED’e onay vermediklerine dair ayrıca dilekçe yazdıklarını ve bunu da ilgili yerlere ulaştırdıklarını açıkladı.