Mahkemenin 'hayır' dediği altın madeni projesi, isim değişikliğiyle olumlu rapor aldı. Avukatlar, yargının arkasından dolanıldığına dikkat çekti.

Burak-yildizKoza Altın, İzmir Bergama'da daha önce iptal edilen altın madeni projesinin ismini değiştirerek olumlu ÇED raporu aldı. İsmi 'Yerlitahtacı' iken 'Kapıkaya Altın-Gümüş-Bakır Madeni Açık Ocak İşletmesi' olan projeye, yargı kararına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay verildi. Süreci takip eden avukatlar, ilk raporun projenin doğaya ve endemik türlere zarar vereceği gerekçesiyle olumsuz olduğunu belirterek bölgenin genelinde aynı endemik türler ve bitki çeşitliliği olduğuna dikkat çekti. Ayrıca proje dosyasında ruhsat sahası çevresinde yer alan kültürel varlıkların bulunduğu eklendi.


YARGININ ARKASINDAN DOLANDILAR


Projeye karşı hukuki süreci yürüten Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) avukatı Nefne Gül Atik, “Bizim itiraz ettiğimiz ve durdurma kararı alınan çalışma 10 yıl önceki verilerle hazırlanmıştı. Durdurulma kararı alındıktan sonra 27 Temmuz'da bir basın açıklaması yaptık ve 10 Ağustos'ta da vekillerimizle birlikte bir toplantı düzenledik. Ne şans ki, biz bu toplantıyı düzenlerken, aynı anda da bir İnceleme Değerlendirme Komisyonu-İDK toplantısı yapılıyordu” diye konuştu. Gül, mahkeme kararının arkasından dolanılarak İDK toplantısından olumlu sonuç elde edildiğini vurgulayarak şöyle devam etti: “Biz yine bu ÇED kararına itiraz edeceğiz. Ancak biliyoruz ki bu kararlara itiraz etmek artık bir işe yaramıyor. Bu nedenle suç duyurusunda bulunma yoluna gideceğiz.”


KOMŞU KÖYLER, AYNI EKOSİSTEM


Evrensel Gazetesi'ne konuşan Bergama Belediyesi'nin avukatı Serdar Sinan ise şu açıklamada bulundu: “Önceki mahkeme kararı hâlâ geçerliliğini koruyor. İlk yargı kararındaki Yerlitahtacı köyü için yapılan ekosisteme etkilerine dair tespitler, Kapıkaya için de geçerli. Burada farklı bir ekosistem yok. Dolayısıyla oradaki iptal gerekçelerinin burası için de geçerli. Ancak yargı kararının arkasından dolanılması alışık olmadığımız bir durum değil. Benzer bir durum geçtiğimiz günlerde Ovacık Köyü için de yaşandı. Hukuki zemindeki uğraşlarımızın sonuç vermediğini görüyoruz. Maalesef idareler yargı kararlarını dikkate almıyor.”