Haber/ Özge GÜNERKEN

Kış soğuk yüzünü gösterirken; Türkiye’nin batısından doğusuna, kuzeyinden güneyine sokakta yaşayan hayvanlar da yaşam mücadelesinin en çetin sınavını vermeye başladı.

Doğuda yaban hayvanları dâhil yoğun kar altında tüm canlar hayatta kalma savaşı veriyor. Önceki yıllarda katır ve eşeklerin donarak can verdiği doğu illerinde bu sene de hayvanlar zor koşullara dayanmaya çalışıyor. Önceki gün ise Van Çaldıran'da -35 dereceye inen sıcaklıklar nedeniyle bir tilki donmuş halde bulundu.

Kedi köpek gibi yüzyıllar içinde evcilleşen hayvanlar için de kışın hava şartlarından korunmanın en temel yolu iyi beslenmek. Kış mevsiminde bir köpek 17 saat, bir kedi ise 6 saat aç kalırsa, donarak ölebiliyor. Kuşlar da minik bedenlerini ısıtmak için besine ihtiyaç duyuyor.

Sokaktaki veya yabandaki canlar için insanların ise yapabileceği son derece kolay çözümler var.

  1. Bir kap mama bir kap su verin

Sokak hayvanları için uygun besleme alanlarına koyacağınız bir kap mama bir hayvanın geceyi geçirmesine ve hayatta kalmasına yardımcı olabilir. Evde kedi köpek maması yok demeyin, yemeklerinizden arta kalanlar da hayvanların ihtiyaç duyduğu enerjiyi kazanmalarına yeter de artar.

Sadece yazın değil kışın da hayvanların suya ihtiyaçlarının olduğunu unutmamakta fayda var. Hayvanlar için koyacağınız bir kap suyun içine birkaç damla zeyinyağı damlatarak suyun donmasını önleyebilirsiniz.

  1. Küçük, pratik barınaklar hazırlayın

Büyük şehirlerde özellikle parklarda kedi evleri yaygınlaşmaya başladı ancak tüm sokak hayvanları şanslı değil. Sizin de mahalleniz de kedi ve köpekler için barınacak yer yoksa karton bir kutudan, strafordan ve hatta leğenden pratik hayvan evleri yaparak en azından çok soğuk gecelerde bir canın başını sokacağı bir yer yapabilirsiniz.

  1. Kaputa vurmayı unutmayın!

Sürücüler arabalarını çalıştırmadan kaputa ve tekerleklere vurarak, soğuk havalarda sıcak bir yer ararken arabanın motoruna girmiş olabilecek kedilerin hayatını kurtarabilir.

  1. Kuşlar da aç kalabilir

Kışın zorluk yaşayan bir başka hayvan türü de kuşlar. Özellikle kar yağışı olan illerde kuşlar karınlarını doyuramadıkları için aç kalıyor ve sonuçta donarak can verebiliyor. Soğuk havalarda pencerenizin önüne koyacağınız ekmek kırıntıları, buğday gibi besinler minik bir kalbin atmasını sağlayabilir.

  1. Bağışıklıkları düşmesin

Sokak hayvanları da tıpkı insanlar gibi kışın hastalıklara daha açık oluyor. Sularının içine damlatacağınız vitaminler onların bağışıklıklarını güçlendirmeye yardımcı olur. Özellikle mahallenizde burnu akan halsiz bir kedi köpek görürseniz papatya çayında ıslattığınız pamukla burun ve gözlerini silebilir, bir veterinere danışmak kaydıyla İmmuzinc gibi bebeklerin kullanabildiği türden bağışıklık güçlendirici şurup verebilirsiniz.

  1. Belediyeye haber verin

Yaralı ve çok hasta olduğunu fark ettiğiniz bir hayvan görürseniz, en yakın belediyeye haber verin ve mümkünse onlar gelip alana kadar yanında bekleyin. Belediyenin aldığı hayvanın takipçisi olun, tedavisinin yapılıp yapılmadığını, alındığı yere bırakılıp bırakılmadığını soruşturun. Eğer sokakta aşırı titreyen bir kedi ya da köpek görürseniz sıcak bir yere alarak yavaş yavaş ısıtın.

  1. Geçici yuva olun

Eğer bir hayvan sahiplenmeye cesaret edemiyor ama onlar için bir iyilik yapmak istiyorsanız; çok soğuk havalarda birkaç gün için evinizi mahallenizdeki kedi veya köpeğe açabilirsiniz. Geçici yuva olarak en soğuk günleri sıcak bir yerde geçirmelerini sağlayarak hayat kurtarırsınız.

  1. Kullanmadığınız eşyalar değerlensin

Kışın bakımevleri ve barınakların en büyük ihtiyaçları arasında mamanın yanı sıra battaniye, yatak, kazak, ısıtıcı gibi eşyalar geliyor. Eğer evinizde kullanmadığınız ve yer kaplayan eski battaniyeleriniz, yatak, yorganlarınız varsa onları ihtiyaç sahibi bakımevlerine bağışlayarak canların soğuk zemin yerine sıcak battaniye üzerinde yatmalarına vesile olabilirsiniz. Tabii eşya dışında bol bol mama bağışlayarak da barınak canlarının kışı atlatmasına destek verebilirsiniz.