Sokak Hayvanları için herhangi bir derneğe bağlı olmadan gönüllü bir ekip kuran Buca DAY Dayanışma isimli grup, haftanın üç günü ormanlık alana terk edilen bine yakın hayvanı besliyor.

HABER / Sinem DEMİREL

Buca'da can dostlar için yaptıkları yardımlarla içleri ısıtan bir grup var. Sokak hayvanları için herhangi bir derneğe bağlı olmadan gönüllü olarak kurulan Buca DAY Dayanışma isimli grup, haftanın üç günü ormanlık alana terk edilen bine yakın hayvanı besliyor. Can Dostları Derneği Başkanı Namık Olgun, Buca DAY Dayanışma ekibiyle hayvanlar için yaptıkları faaliyetlerle ilgili olarak, ''Kendi derneğim yanısıra burada kendi imkanlarıyla hayvanları için çalışan arkadaşlara yardıma, desteğe geliyorum.


YARDIMA İHTİYAÇ VAR


Salı, perşembe ve pazar haftanın üç günü olmak üzere ormanlık alana terk edilen 700 civarı hayvana beslenme yardımı yapıyoruz, bu sayı bazı günler bine ulaşıyor. Dört saat kadar süren papara dediğimiz, hayvanların yediği tavuk, ekmek ve su karışımını hazırlıyoruz. 70 kova kadar hazırladığımız paparayla çeşitli bölgelerde ki beslenme alanlarına gidiyoruz'' dedi. Olgun, ''Belediyenin destekleri de çok kısıtlı, önceliğimiz kısırlaştırma, Karacaağaç'a Belediye ekipleri kısırlaştırmaya gelmiyorlar. Yüzlerce hayvan var kısırlaştırılması gereken belediyeyi arıyoruz günlük kontenjanımız doldu diyerek geri çeviriyorlar bu çok büyük bir problem. Buca DAY ekibi olarak böyle bir faaliyet göstermiyor olsaydık, ormanda ölüme terk edilen bu köpekler çoktan can vermişti, bizim bakımımızla ayakta duruyorlar'' ifadelerini kullandı.

CEZALAR ARTMALI


5199 sayılı hayvanları koruma yasasının şuan için yeterli olmadığını, yasanın günümüze göre revize edilmesi gerektiğini belirten Olgun, şöyle devam etti: ''Yasa değişikliğinin gerekliliği Cumhurbaşkanımız, zamanın Başbakanı Binali Yıldırım'a kadar aktarıldı, gündemde olduğunu söylüyorlar bizler de sabırla bekliyoruz. Yeni yasada hayvanlarımız öldürüldüğü zaman mal'a ziyan değil cana ziyan kapsamına girememeli ve caydırıcı anlamda cezaları arttırılmalıdır" dedi.


Belediyeye çağrı


Buca DAY Dayanışma Yerel Hayvan Koruma görevlisi Yasemin İzmir şu şekilde konuştu:
''Şuan aktif olarak çalışan 16 kişi varız. Bizim besleme yapmak için kuru mamalara, tavuklara, etlere ve ekmeklere ihtiyacımız oluyor, birde işin tedavi boyutu var, bu bizim için daha büyük bir külfet oluyor. Acil vakalarda, hemen müdahale gerektiren durumlarda Belediye ekip yollamıyor, zaten akşamları çalışan bir ekipleri olmadıkları için çoğu zaman özel klinikelere götürüyoruz, eşiminiz dostumuzun yardımıyla yetişmeye çalışıyoruz ama tedavi maliyetleri boyumuzu aşıyor. Daha kullanılabilir, tedavi gören, hamile olan köpeklerin rahatlıkla kalabilceği, bakımlarını yapabileceğimiz, padogların kurulabileciği bir alan istiyoruz. Buca'da safari alanı var korunaklı oraya bize sokak hayvanları için hibe etsinler'' şeklinde konuştu.