Haber/ Özge GÜNERKEN

İzmir’in Karşıyaka ve Bayraklı belediyeleri, iki ilçenin sınırlarının kesiştiği bölgede ortak kısırlaştırma çalışmalarına bu Pazar günü (21 Haziran) başlıyor. Belediyelerin örnek projesine HAYTAP gönüllüleri başta olmak üzere bölgede besleme yapan hayvanseverler de destek verecek.

Hafta başında Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Çağlayan İnanlı ev sahipliğinde, Bayraklı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Armağan Kirdeci, veteriner hekimler, teknikerler, veteriner işleri zabıtası ile HAYTAP temsilcileri ve gönüllüler bir araya geldi. Toplantıda sahipsiz patili dostların kısırlaştırma projesi detaylı olarak masaya yatırıldı.

Pazar günü başlıyor

Çağlayan İnanlı proje ile ilgili şu bilgileri aktardı: “Bizler pandemi süreci boyunca yaptığımız besleme çalışmalarında özellikle Karşıyaka ve Bayraklı arasındaki bölgede, terk edilen hayvanlar nedeniyle nüfusun arttığını gözlemledik. Bölgede yavrulu anneler de var. Yavru sayısının çokluğu ileriye dönük popülasyonun hızla artmasına da neden olur. Dolayısıyla Bayraklı Belediyesi ile bu konuyu görüşerek, kısırlaştırma, yavruların bakımı ve sahiplendirmeyi kapsayan ortak proje yapmaya karar verdik. 4 ekip çalışacak. Bizden iki ekip, Bayraklı’dan iki ekip şeklinde. Pazar günü ilk toplama çalışmasını gerçekleştireceğiz. Amacımız mümkün olduğunca çok sayıda hayvan toplamak çünkü bölgeye iki üç kere yakalama aracı ile gittikten sonra bir daha hayvanlara yaklaşmak mümkün olmuyor. Gönüllülerin desteği ile yakalamak daha kolay olacaktır. Bizim tespit ettiğimiz küpesiz 30’un üzerinde köpek var. Yavruları da alacağız. 1 haftadır kliniklerde boksları hazırladık. Yavrular için özel yerler yapıldı. Anne köpekler, yavruları sütten kesilinceye kadar tutulacak. Sonra sahiplendirme çalışmaları yapacağız. Çiğli sınırında da benzer bir sorunumuz var. Belki ilerleyen süreçte onlarla da bir ortak çalışma gerçekleştirilebilir.”

Proje örnek olacak

Projenin İzmir genelinde tüm kurumların işbirliği ile yapılması gereken eşzamanlı kısırlaştırma seferberliği için de bir ön çalışma olacağını söyleyen Çağlayan İnanlı, “Bu anlamda projemiz örnek olacaktır. Ancak şunu da söylemek isterim; pandemi sürecinde belediyeler kısırlaştırma çalışmalarını yavaşlatmak ve hatta durdurmak zorunda kaldı ama bu, nüfusta büyük bir patlama yaratmaz. İzmir’de sahipsiz hayvan popülasyonu pandemiden bağımsız olarak her geçen gün artıyor. Bunun insani çözümü de kısırlaştırma faaliyetleri ile üremenin durdurulmasıdır. Kısırlaştırmanın da mutlak suretle İzmir genelinde seferlik tarzında yapılması şart. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonunda ve tüm ilçelerin katılımı ile yapılmalı. Tabii ki sadece belediyelerin çabası yetmez. Tarım İl Müdürlüğü’nün, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nün ki 5199 sayılı yasaya göre bu konu direkt olarak onları ilgilendiriyor ve Veteriner Hekimler Odası’nın da dahil olması gerek. Her kurumun, samimiyetle ortak çalışması ile sıkıntıları aşabileceğimize inanıyorum” dedi.

HAYTAP temsilcisi Meral Örüç ise şunları söyledi: “Pandemi döneminde belediye, ilçe tarım ve gönüllülerden oluşan ‘Sen Evde Kal Biz Besleriz’ etkinliğinde bebekli annelerin yerleri belirlendi. Oradaki köpekler bize alışkın, bu nedenle de toplama konusunda belediye ekiplerine gönüllüler olarak yardım edeceğiz. Bu seferberlik; zaten sokaklarda çok zor yaşamları olan can dostlarımızın yaşamlarına daha sağlıklı devam etmesi ve artan popülasyondan şikayetlerin en aza indirilmesi açısından da önem taşımaktadır” dedi.