Haber/ Didar DEMİRCİ

Geçtiğimiz hafta İzmir’de BioNTech aşısı olmak için sağlık kuruluşlarına giden randevulu vatandaşların, sevkiyatta yaşanan sorun nedeniyle aşı olamadığını gazetemiz aracılığıyla sizlere duyurmuştuk. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da söz konusu sorunu doğrulayarak, sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Koca, “Merhaba. Çarşamba günü aşacağımız bir gelişme var. Biontech aşısının üretiminde yaşanan aksama sebebiyle ülkemize sevkiyatta birkaç gün azalma olacak. Bu aşıyı tercih edenlerin aşı olmaya randevu almadan gelmemesini rica ediyorum. Anlayışınız için sağ olun. Sinovac’ta aksama yok” dedi.

'SORUMLU BİZ DEĞİLİZ'

Tüm bu gelişmeler üzerine sorularımızı yanıtlayan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, şöyle konuştu: “Perşembe’ye kadar aşı yok. Sinovac var. BioNTech yok. Aşı temininde sorun yok da lojistiğinde dağıtımında sorun var gibi anlaşılıyor. Vatandaşa deniliyor ki; Şu anda aşı yok. Ne zaman olacağı da belli değil, Perşembe gününe kadar da gelmeyecek. Yarınki randevular da bu nedenle iptal. Sağlık Bakanlığı bu konuda yeterli duyuruyu yaptı mı yapmadı mı bilmiyorum. Ancak vatandaşlar tepki gösteriyor, kızıyor. Sağlık çalışanları bu sıkıntının kaynağı olmamasına karşın yine vatandaşla karşı karşıya geliyorlar. Şu anda randevusunu almış vatandaşlar aşı olamıyor. Bunun sorumlusu sağlık çalışanları değil.”

Son olarak sorunun çözümü için Çarşamba gününün işaret edildiğine dikkat çeken Çamlı, “Çarşamba aşı olacağı da kesin değil. Sadece ümit ediyoruz. Yani perşembeden önce randevu almayın demişler. Aşının gelip gelmeyeceği de belli değil. Bir netlik yok” dedi.

'VAKALAR İKİ KAT ARTTI'

1 Temmuz itibariyle hayata geçen normalleşme sürecin ve beraberindeki Kurban Bayramı tatiliyle insan hareketliliği arttı. Bu nedenle vaka sayıları da 20 bin üstünü gördü. Söz konusu durum İzmir’de de vaka oranını arttırdı. Konuya ilişkin sahadan edindiği bilgileri paylaşan İzmir Tabip Odası Başkanı Çamlı, “İzmir’de vaka sayıları önceki haftalara göre en az 2 katına çıktı. Tahminim İzmir’de günlük 450- 500 civarında Kovid pozitif vaka var. Ancak şu an yoğun bakımlarda ciddi bir artış olduğunu söyleyemeyiz. Hastanelerin yatak ve yoğun bakımlarında bu yönde bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum” ifadesini kullandı. Öte yandan üst solunum rahatsızlığı nedeniyle sağlık merkezlerine başvuru yoğunluğu yaşandığını belirten Çamlı, “Sıcaklıklar nedeniyle klima kullanımı artı. Bu da üst solunum yolunu etkilediğinden bu tarz başvurularda artış olduğunu görüyoruz” diye konuştu.