Haber/ Didar DEMİRCİ

Mart 2020 itibariyle Türkiye’de de kendisini gösteren korona virüs pandemisi nedeniyle alınan bazı tedbirlerin Haziran ayı itibariyle gevşetilmesi kararının ekonomik kaygılar nedeniyle olduğunu dile getiren İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Lütfü Çamlı, bu durumun 2 ay içerisinde pandemi vakalarını arttırdığını söyledi. Çamlı, hastanelerde doluluk oranlarının arttığını vurgulayarak, gerçek verilerin kamuoyuna yansıtılmadığını iddia etti. Konuya ilişkin ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Temmuz ayı sonu açıkladığı tablodaki vefat sayısını işaret ederek, “17 kişinin vefat ettiği açıklandığı gün sadece Diyarbakır’da 8 kişi hayatını kaybetmişti” dedi.

Vaka artınca suçlu vatandaş

Test sayısının düştüğünü ve yapılan testlerin belirli bulguları olan kişilere yapıldığını söyleyen Çamlı, şöyle konuştu: “Kişide korona virüs semptomları göstermediği için test yapılmaması büyük bir eksiklik. Sonuçta semptom içermese de kişi taşıyıcı olabiliyor ve bu da hastalığın yayılmasında büyük bir etken! Mutlaka ama mutlaka herkese test yapılması gerekiyor. 'Maske takın, sosyal mesafeyi koruyun' gibi tavsiyelerle pandemi süreci yönetilmez. Vaka sayısı artınca da 'vatandaş kurallara uymadı, ondan oldu' denilmez. Bu ülkeyi yönetenlerin sorumluluğu yok mu? Pandemideki artışın tüm faturası vatandaşa yüklemekle mi geçecek?”

Sonbaharda daha kötü olabilir

Yazın açık havada oturmak ve mevsim dolayısıyla hasta olma riskinin düşük olmasının salgın konusunda bir avantaj olsa da sonbaharda bu durumun değişmesiyle korona virüs riskinin üst seviyelere çıkacağına değinen Çamlı, “Havaların soğumasıyla kapalı ortamlarda yaşam artacak. Keza mevsimsel gribin artış gösterdiği bu dönemde, pandemini de artış gösterecektir. Ülkeyi yönetenler bununla ilgili tedbirleri aldılar mı? Korona virüs Türkiye’de etkisini göstermeden 3- 4 ay önce dünyanın belirli ülkelerinde bununla ilgili haberler geliyordu. Buna hazırlık yapmadılar. Şimdi de bahara hazırlıksız yakalanmasınlar” diye uyardı.

Ankara'da yoğun bakım üniteleri doldu

Ankara Tabip Odası (ATO), Ankara'daki vahim tabloyu açıkladı. Pandemi hastanelerinde yoğun bakım ünitelerinin yüzde 100 doluluğa ulaştığı belirtilen açıklamada, “Klinik olarak semptomu olan ve akciğer tomografisinde yaygın pnömonik infiltrasyonu bulunan hastalara yer bulunmamaktadır. Yoğun bakım ünitesinde yatması gereken hastalar acil servislerde sedyeler üzerinde takip edilmektedir. Pandemi hastanelerinde salgının en yoğun olduğu Nisan-Mayıs aylarında dahi her odaya bir pozitif hasta kabul edilirken, şimdilerde bu odalara ikişer hasta yatırılmaktadır” denildi.