HABER/ Didar DEMİRCİ

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 2022 ekim ayı olağan birinci birleşimini Kültürpark 4 Nolu Hol’de kurulan geçici meclis salonunda tamamlandı.  Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından İzmir’e layık görülen Avrupa Ödülü, meclis salonunda sergilendi. Meclis başlamadan önce İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Mustafa Özuslu, SMA’lı çocuklar için başlattıkları sosyal sorumluluk projesi hakkında bilgi vererek, meclis üyelerinden destek beklediklerini açıkladı. Özuslu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, ‘SMA’lı Çocuklara Umut Ol’ diye bir kampanya başlattık. 13 Ekim’de Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda Feridun Düzağaç konseri vereceğiz. Konser biletlerinden elde edilen gelirler de SMA’lı çocuklarımıza bağışlanacak. Meclis üyelerimizin de SMA’lı çocuklarımıza destek olmasını istiyoruz. Her bir meclis üyemizin katılımsız bir bilet alarak SMA’lı çocuklarımıza umut olmalarını bekliyoruz” dedi.

KOMİSYONDA TARTIŞALIM

Buca’nın kamusal açık alan ihtiyacının karşılanması talebiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı, cezaevinden kalan arazinin Rekreasyon Alanı ve Genel Otopark Alanı olarak belirlenmesi için hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği önerisi oy çokluğuyla İmar Komisyonuna havale edildi. Önerinin gündeme gelmesi üzerine söz alan AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal, alanın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından önce rezerv alan ilan edildiğini ardından da 10 Ekim 2022 itibariyle planlarının askıya çıkarıldığını belirtti. Hızal, “Bu alanın planı çevre şehircilik bakanlığı tarafından yapıldı ve askıya çıkarıldı. Burası önceden de rezerv alan olarak ilan edildi. Rezerv alanlarda bakanlık belediyeye izin vermediyse büyükşehir belediyesinin orada bir plan yapma yetkisi yok. Dolayısıyla orayla ilgili bir plan değişikliği yapmak ve komisyonlarda görüşmek yasal değil. Çevre Şehircilik bakanlığı tarafından plan askıya çıkarılmıştır. Sizin en fazla o planlara karşı dava açabilirsiniz. Biz yetkimizi aşarak bir plan yapma çabası içerisindeyiz. Bu planın bu haliyle bu önergeyle komisyonlara sevki doğru değildir” sözlerini kaydetti. Hızal’ın çıkışı sonrası CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın, “Kendisi hukukçu olmasına rağmen bu meclise parmak sallayıp suç işliyorsunuz demesini yanlış buluyorum. Bunu komisyona gönderdik. Komisyon bunu uygun bulur, bulmaz. Bu konudaki kararı değerlendirmeyi komisyona bırakalım. Komisyon bunu tartışsın” diyerek karşılık verdi.

BASIN AÇIKLAMASI KRİZİ MECLİS’TE

Geçtiğimiz günlerde İzmir’deki koku sorununu yeniden gündeme getirmek ve sorunu yerinde incelemek amacıyla AKP Büyükşehir Meclis Üyeleri ve AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi önünde gitmişti. Ancak tesisin önündeki güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmayınca tartışma yaşanmıştı. Söz konusu olan ekim ayı meclisinde de tartışmalara neden oldu. Konuyu gündeme getiren AKP’li Hızal, kamuya açık bir alanda engellendiklerini ve güvenlik görevlilerinin bilerek o alana getirildiğini öne sürdü. Hızal, “Biz kimseden izin almak durumunda değildik. Ama bugüne kadar hiç karşılaşmadığımız şekilde güvenlik görevlilerinin müdahalesi ile karşılaştık. Biz oraya gittiğimizde yaklaşık 10 güvenlik görevlisi vardı 1 saat sonra yoktu. Orada asıl provakosyonu yapan oraya o güvenlik görevlilerini dizen siyasi akıldır. O gün ben güvenlik görevlisi arkadaşlarla görüşürken bu kurumdaki güvenlik amiri Metin Acim, o güvenlik görevlilerini oraya dizip o alandan kaçmıştır” diye konuştu. Hızal, güvenlik görevlilerine talimatı verenlerle ilgili yasal bir işlem yapılacağını da açıkladı.

TÜRKİYE’YE HOŞ GELDİNİZ

Hızal’ın çıkışına CHP’li Aydın, Türkiye’deki basın açıklamalarının genellikle polis tarafından zor kullanılarak engellendiğini hatırlatarak karşılık verdi. “Türkiye’ye hoş geldiniz” diyerek Hızal’a cevap veren Aydın, alanın özel güvenlik koruması olduğunu ve bu korumanın da İzmir Valiliği tarafından onaylı olduğunu belirterek, “Efendim, bu yol halka açıkmış herkes girip çıkıyormuş da beyefendiler engellenmiş. Burası Çiğli Atıksu Arıtma Tesisidir ve tam bir milyon metrekare çamur havuzu bulunmaktadır. Zaman zaman oraya kontrol dışı hayvanlar girmiştir ve kaybolmuştur. Hemen yanında askeri alan var oraya da girip açıklama yapsınlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi tesislerinden birinde araştırma yapmak için izin aldılar da biz mi izin vermedik” sözlerini kaydetti. Güvenlik görevlisi kulübesinin sonradan getirildiğine dair iddialara da kulübedeki klima varlığını kanıt göstererek cevap veren Aydın, AKP'nin temsilcileri ile güvenlik görevlileri arasında çıkan tartışmaları eleştirdi. Aydın, “Eski Milletvekillerinin ve Büyükşehir Meclis üyelerinin dokunulmazlığı mı var? Bu ülkede bir resmi tesisi özel güvenlik koruma statüsündeki bir resmi tesise bu şekilde giremezsiniz. Bir siyasi reaksiyon gösterdiniz. Ya oradaki özel güvenlik görevlilerini tartaklamak, hakarete varan sözlerle taciz etmek nedir” diye konuştu.