İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, mart ayı son oturumunu Başkanvekili Sırrı Aydoğan'ın başkanlığında gerçekleştirdi.

Meclis oturumunda, bu kez İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin Güzelbahçe'de yapmak istediği yerleşke, tansiyonu yükseltti. AKP'li Ali Kökoğuz'un, "Siz burada alanın tamamına yakınına imar veriyorsunuz. Bu bir imar rezaleti ve cinayetidir. Gariban vatandaştan yüzde 40 alıyorsunuz. Neden bu vatandaş 13.99 veriyor" deyince Aydoğan'dan, "Konuşmalarınıza dikkat edin. Meclisin aldığı kararlara yargı yolu açıktır. Burada kimse gözetilmez, korunmaz" yanıtı geldi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Mart ayı olağan meclis toplantısının üçüncü oturumu yapıldı. Başkanvekili Sırrı Aydoğan'ın yönettiği meclis toplantısında, CHP ile AKP'li üyeler, İzmir Ekonomi Üniversitesi'nin Güzelbahçe'de yapacağı yerleşke nedeniyle karşı karşıya geldi. Komisyonlarda görüşüldükten meclis gündemine gelen ve yükseköğretim alanı ile tarımsal nitelikli alan olarak belirtilen madde AKP'nin ret oylarına karşılık oy çokluğuyla mecliste kabul edildi. AKP Meclis Üyesi Ali Kökoğuz, "İmar planları yapılırken kamu yararına ilişkin alanlar ayrılır. Bunun oranı yüzde 40 civarındadır. Fakat bizim İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde maalesef bazen bu yüzde 40'lık oran gözetilmez. Biri birilerini gözetir" dedi. Başkanvekili Aydoğan bunun üzerine, "Konuşmalarınıza dikkat edin. Meclisin aldığı kararlara yargı yolu açıktır. Burada kimse gözetilmez, korunmaz" cevabını verdi. Bunun üzerine sözünü geri aldığını ifade eden Kökoğuz, "Söylediklerim biraz dik geldi sanırım. Geri alıyorum. O zaman bazıları dirsek temasına girer. Adı geçen yer bir üniversitedir. Daha önce burası ağaçlandırılacak alandı. Bu hatırlı vatandaş dirsek temasını kullanmakta" dedi.

'HATIRLI VATANDAŞ' TARTIŞMASI


CHP ile AKP'li Meclis üyeleri arasında gerilme neden olan maddeye ilişkin Kökoğuz'un çıkışlarına yanıt veren Aydoğan, "Kim o hatırlı vatandaş, adı ne söyler misin" diye sordu. Kökoğuz da "Ekrem Demirtaş. Onun talebiyle olmuştur. Burası İzmir Ekonomi Üniversitesi'dir. Kamu zararı oluşturuyorsunuz. Siz tamamına yakınına imar veriyorsunuz. Bu bir imar rezaleti ve cinayetidir. Gariban vatandaştan yüzde 40 alıyorsunuz. Neden bu vatandaş 13.99 veriyor? Niye kollanıyor bu vatandaş" diye konuştu. Bunun üzerine "Burası üniversite" yanıtını veren Aydoğan'ın sözlerine Kökoğuz bu kez, "Karakolu yok, sağlık ocağı yok. Parkı yok buranın. Yaptığınız yanlıştır. Bu vatandaşla ilgili kollama hareketi olmuştur" diyerek karşılık verdi. Karşılıklı polemiklerin yaşandığı mecliste konuşan Sırrı Aydoğan, "Bizim burada dostumuz düşmanımız olmaz. İzmirliye hizmet ediyoruz. Bu bahsettiğimiz arazi bir üniversite arazisidir. Ekrem Demirtaş da bu üniversitenin kurucusu olarak güzel bir iş yapmıştır. Ama sahibi değildir. Ekrem Demirtaş'ın adını anmak isterseniz bazen hayırla da anabilirsiniz. Yaptığı güzel işleri görebilirsiniz" dedi.
Sürece dair açıklama yapan Sırrı Aydoğan, şu bilgileri paylaştı: "Üniversite arazine biz karşı çıkmıştık. Mahkemeye gitmişti. Planları yapıldı geldi. Komisyonda ne yaptık? Tüm arazinin etrafına bir yol çevirdik. İleriye dönük faydası olsun diye. Bir otopark yeri ayırdık. Yeşil alan ayırdık. Tamam yüzde 40 değil ama bu bir üniversite. İzmir'e faydası olan bir kuruluş. Şahıs malı değil."

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde konuşan AKP Grup Başkanvekili Bilal Doğan ise İZSU Genel Müdürlüğü tarafından kasım ayında başlatılan Yeşildere Caddesi'ndeki 2.5 kilometrelik hatta süren yenileme ve inşaat çalışmalarının yavaş ilerlediğini söyledi. Toplantı, dilek ve temenniler bölümündeki konuşmaların ardından son buldu. DHA