5 bin 760 çalışanı etkileyen ve 16 maddeden oluşan TİS taslağının oylamaya sunulan 6 maddesi belediye emekçilerinin yüzde 94.7’sinin onayını aldı. Sandık kurulamayan yerlerde ise talepler doğrultusunda tutanak tutulacak. Sözleşmeyi değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU önünde kurulan sandıklarda oy kullanan çalışanlar, bu sözleşmenin tüm emekçilerin iradesini sandığa yansıtması bakımından daha önemli olduğunu söylüyor.

İdari İşler Şube Müdürlüğünde çalışan Murat Aşçı “Güzel bir kazanım. Uzun zamandır mücadele ederek kazandık, bizim için çok iyi oldu. Kazanılan her madde olumludur. Özellikle seyyanen 550 TL zam gelmesi rahatlatıcı olacak” dedi.

İZSU Genel Müdürlüğünde ziraat mühendisi olarak çalışan Hakan Güleç, farklı bir sendikaya üye olduğunu ifade ederek, “Genel olarak olumlu değerlendiriyorum. Sendikanın faaliyetlerini diğer sendikanın faaliyetlerini de gözlemliyorum. Her sendikanın belediye çalışanlarının çıkarı doğrultusunda yapılan çalışmaları ayrım yapılmaksızın destekliyorum. Çünkü sendikanın ana amacı çalışanların çıkarını gözetmesi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. Maddeleri olumlu bulduğunu dile getiren Güleç, “Çalışma arkadaşlarımın çıkarlarını gözeterek hazırlanmış maddeler olduğunu düşüyorum. Her halükârda daha güzel olabilirdi, daha iyi ve farklı maddeler de yayınlanabilirdi. Ama şu anki toplusözleşmede belediyenin ve belediye çalışanlarının çıkarları doğrultusunda hazırlanmış bir sözleşme. Maddeler kabul edildiği takdirde çoğu çalışanı memnun edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Gelirler Şube Müdürlüğünde çalışan Sultan Tazegül, yetki alan Tüm Bel-Sen’in en önemli özelliğinin katılımcı, örgütçü ve tüm emekçileri kapsayıcı çalışmalar yapması olduğunu söyledi. Tazegül, “Toplusözleşme dönemi başladığında sendikamız kararı doğrultusunda bütün aşamaları çalışanlar ile paylaşacağını söylemişti. Belediye memurları son beş yılda hiçbir iyileştirme almamıştı. Sözleşmede bu konuda sunulan öneriler çalışanlara sorularak karar alınıyor. Çalışanlar sandıkta sosyal denge tazminatındaki iyileştirmede 1600 TL’yi, 1 Mayıs, 29 Ekim ve Kurban Bayramı’ndaki ikramiyeyi kabul ediyoruz derse sözleşme imzalanacak. Eğer sandıktaki irade bunu kabul etmiyoruz derse ondan sonraki çalışmaları hep beraber öreceğiz” dedi.

İZSU’da güvenlik görevlisi olarak çalışan İsmail Yılmaz ise “Herkesin katıldığı toplusözleşmenin oylandığı, herkesin iradesini sandığa koyduğu bir süreç olmasından dolayı mutluyuz. Daha önce de sözleşmeler yapıldı ama hiçbir sözleşme böyle artı bir şekilde gerçekleşmemişti. Bu bakımdan biz bunu yapılan ilk sözleşme olarak değerlendiriyoruz. Bunun daha sonraki sözleşmeler için bir adım olduğunu düşünüyorum” dedi.

Oylamaya sunulan maddeler

  • Toplu iş sözleşmesi ödentisinin (sosyal denge tazminatı) aylık brüt 1882 TL, net 1600 TL olması (mevcut durumda net 1054 TL).

  • 1 Mayıs, 29 Ekim’de net 750 TL ve Kurban Bayramı’nda net 1000 TL’lik 3 ikramiye verilmesi.

  • Kreş sayısının, İBB idaresi, İZELMAN ve sendika ile yapılacak çalışma doğrultusunda artırılması.

  • Yemekhane iş ve işleyişinin sendika ile birlikte yapılacak düzenleme ile iyileştirilmesi. Öncelikli olarak İZSU’nun yemekhane yapımına dair başlayan ihale sürecinin takip edilmesi.

  • Görevde yükselme (müdürlük dahil) ve unvan değişikliği sınavının ivedi olarak açılması.

  • Ulaşım kartının, BİSİM ve arabalı vapurlarda da geçerli olmasına dair çalışmanın başlatılması.

Yüzde 94.7'lik onay

Yapılan oylamada toplam 3 bin 246 kişi oy kullandı. 3 bin 75 kişi TİS taslağı için sunulan maddelere destek verirken, reddedenlerin sayısı 171’de kaldı. Teklif edilen maddeler yüzde 94.7 ile onaylandı.

Ayrıca, Tüm Yerel-Sen’in çağrısı üzerine 42 adet de “Emekten yana tavır sergileyen Tunç başkanımıza teşekkürler. Yemekten yararlanamayan arkadaşlarımıza yemek verilmesi veya ücretinin ödenmesini istiyoruz” oyu kullanıldı.