İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca Metrosu’nun temel atma törenine katılmak için kente gelen Arjantin Büyükelçisi Patricia Salas’ı ve Meksika Büyükelçisi Jose Luis Martinez Hernandez’i ağırladı. Arjantin Büyükelçisi Salas ile İzmir ve Arjantin arasında ekonomik, bilimsel ve kültürel iş birlikteliklerinin geliştirilmesiyle ilgili konular görüşüldü. Meksika Büyükelçisi Hernandez ile ise Meksika kültürünün İzmir’de tanıtılması için yapılacak çalışmalar belirlendi.

“Buca Metrosu için tebrik ederim”

Toplantıda Buca Metrosu yatırımından dolayı İzmir’i ve Başkan Soyer’i tebrik ederek sözlerine başlayan Büyükelçi Salas, “Çok kalabalık ve çok başarılı bir gündü. Yeni metro hattının 4 yılda tamamlanacağını söylediler. Bu çok kısa bir zaman.  Sizi tebrik ederim” dedi. Salas, Arjantin ile Türkiye ilişkilerinin çok iyi düzeyde olduğunu söyleyerek,”Kardeş kent ilişkisi kurmak da isteriz. Bu konuda bir çalışma yapacağım" diye konuştu.

“Kentler birbirlerinden öğrenmeli”

İzmir ile Arjantin arasında kurulan bağın güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Soyer ise şunları söyledi: ”Biz bu kardeşlik ilişkilerini verimli kullanmaya ve canlandırmaya çalışıyoruz. Kentler birbiriyle paylaşımda olmalı. Birbirlerinden öğrenmeli. İklim krizi ile mücadele, akıllı kentler gibi konularda iş birliktelikleri yapılabilir. Ortak kültürlerle etkileşimlerde bulunabiliriz. Arjantin’den gruplarımızı İzmir’de ağırlayabilir, burada gösteriler yaptırabiliriz.”

Meksika günleri yapılacak

Büyükelçi Salas'ın ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Meksika Büyükelçisi Jose Luis Martinez Hernandez ve İzmir Fahri Konsolosu Kemal Çolakoğlu’nu makamında ağırladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ilk kez ziyaret ettiğini ifade eden Meksika Büyükşelçisi, Buca Metrosu gibi büyük bir yatırımın kente kazandırılmasından dolayı Başkan Tunç Soyer’i tebrik etti. Kardeş kent uygulaması konusunda adımlar atılması gerektiğini söyleyen Büyükelçi Hernandez, Meksika günlerinin İzmir’de yapılabilmesi için de Başkan Soyer’den söz aldı.

Meksika’nın tanıtılması için iş birliğine hazırız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Meksika’nın kültürel etkinliklerinin tanıtılması için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Bu yaz ortak işler yapabiliriz. Müzik, sanat, opera, gastronomi gibi hangi alanlar olursa olsun ev sahipliği yapmaya hazırız” dedi. İzmir Fahri Konsolosu Kemal Çolakoğlu’nun tavsiyesi üzerine de Başkan Tunç Soyer, Meksika Sokağı’na Meksika’yı tanıtıcı fotoğrafların asılmasını da sağlayacaklarını söyledi.