Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’de meydana gelen deprem sonrası kamu binalarının da hasar gördüğü gözlemlendi. Hasarlı binalardan biri olduğu iddia edilen Karşıyaka Adliyesi Çiğli ek binasının da şu an da hizmet verdiğini dile getiren Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şubesi Başkanı Mustafa Güven “Bayraklı Adliyesi, Karşıyaka Adliyesi Ek Binası ve bugün önünde bulunduğumuz Karşıyaka Adliyesi Çiğli Ek Binası'nda deprem nedeniyle hasarlı olduğu halde yargı emekçileri iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadan çalışmaya zorlanmıştır” dedi.

Hasar raporu nerede?

Güven, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün bu binada duruşmaların yapılması, mübaşir, zabıt katibi ve hakimlerin çalışması, vatandaşın hizmet alması maalesef sağlıklı değildir. Çiğli Belediyesi uzmanlarınca yapıldığı söylenen inceleme sonucunda Karşıyaka Adliyesi'ne binada önemli bir hasar olmadığı yönünde bilgi verildiği söylenmiştir. Ancak binayı Karşıyaka Adliyesi'ne tahsis eden ve ortak kullanan Çiğli Belediyesi'nin kendi katlarında çalışma olmadığını dün tespit etmiş bulunmaktayız. Buradan öncelikle Çiğli Belediyesi'ne soruyoruz, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? Kendi katlarınızda çalışmayı durdururken nasıl Karşıyaka Adliyesi'ne çalışabilirsiniz diyebiliyorsunuz? Hangi rapora göre bu yargı çalışanları çalışmaya zorlanmaktadır?”

Çalışmama hakları var

Yargı emekçilerinin üvey evlat muamelesini hak etmediğini dile getiren Güven, “Zaten pandemi koşullarına da uygun olmayan, hijyeni sağlanmayan Karşıyaka Adliyesi Çiğli ve Karşıyaka çarşıdaki ek bina için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hasar etüt standartlarına göre yapısal hasar olmadığını gösteren rapor olmadığı sürece çalışma güvenli değildir. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanuna göre can güvenliği açık bir şekilde tehdit altında olan emekçilerin çalışmama hakkı vardır. Bu nedenle Karşıyaka Adliyesi yetkililerinden hasarlı binalarda çalışanların can güvenliğini esas alarak idari izin verilmesini veya başka sağlıklı bir binada hizmet etmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.