Haber / Didar DEMİRCİ

Yerleşim yerleri içinde kalması, Buca’nın merkez noktalarından birinde bulunması nedeniyle yıkılan Buca Cezaevi’ne ilişkin Buca Emek ve Demokrasi Güçleri, kamuoyuna çağrıda bulundu. Buca Emek ve Demokrasi Güçleri’nden yapılan çağrıda, cezaevinin yıkımında asbest yönetmeliğine uyulmadığı ve yıkılan cezaevinin yerine iş merkezi yapılmasının planlandığı yönündeki iddiaların endişeye sebebiyet verdiği vurgulandı.

45 GÜNDE YIKILMASI İMKANSIN

Yapılan açıklamada, “Basına kapalı olarak yapılan yıkım ihalesini 16 milyon 480 bin liraya Nermanoğlu Firması aldı. İhale sözleşmesinde "asbest ve tehlikeli atıklar" maddesinin olmaması ve firmanın yıkımı 45 günde tamamlarım açıklaması, asbest iddialarını güçlendirmektedir. Yıkımdan önce laboratuvar tahlillerinin yapılması ve yıkımın yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, 69 bin metrekarelik bir alanın, 45 günde yönetmeliklere uygun olarak yıkılmasının mümkün olmadığını altını çizmektedirler. Asbest gibi halk sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkileri bulunan bir zehrin soluduğumuz havaya karışması biz Bucalıları endişelendirmektedir. Halk sağlığını hiçe sayarak başlatılan yıkım sürecinin, Bilim İnsanlarının görüşleri ve laboratuvar tahlil sonuçlarına göre, yeniden planlanmasını istiyoruz” denildi.

TOPLUM MERKEZİ OLSUN

Öte yandan Buca Cezaevi’nin yerine İş Merkezi yapılacağına yönelik duyumlar aldıklarını da belirten Buca Emek ve Demokrasi Güçleri, bu iddiaların kaygı verici olduğuna dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdiler:

“Bu durum toplum vicdanını yaralayacağı gibi, zaten çok sorunlu olan Buca trafiğini iyice çekilmez hale getirecektir. Bu nedenle biz Bucalılar, Buca Cezaevi'nin yerini; bir bölümünün anı evi ve müze, diğer alanların sosyal, kültürel ve sportif aktivitelerin yapılacağı, çok amaçlı bir toplum merkezi olarak yapılanmasını istiyoruz. Tüm Bucalıları bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz.”