Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol, 19 Mayıs 1919’u işaret ederek “101 Yıl Önce Bugün, Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki mihenk taşlarından biri de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basışıdır. Yıllarını savaşlarla geçirmiş olan Türk Milleti, Birinci Dünya Savaşı sonrasında kötüleşen koşullarda yoksulluklar, imkansızlıklar içerisinde, sırtında hırka, ayağında çarık dahi olmayan, yiyecek ekmeğe muhtaç bir millet. Ancak, azmini inancını hiç yitirmemiş bağımsız olmayı, esaret altında yaşamamayı inanmış bir millet. İnançlı Türk Milletinde eksik olan bir liderdi. O liderde Gazi Mustafa Kemal Atatürk olarak ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

Samsun’a ayak basması kurtuluş yolunu açtı

Doğruyol, zamanın koşullarına dikkat çekerek, “Kurtuluş çareleri aranırken Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basması millet için kurtuluş yolunu açtı” dedi. Samsun ilinin Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan rahat ve güvenilir bir kapı olmasından dolayı önemli bir nokta olduğuna dikkat çeken Doğruyol, “Stratejik bakımdan da büyük öneme sahipti. İngilizler 9 Mart 1919 tarihinde Samsun’a askerî birlik çıkarmışlardı. Buna tepki olarak Türk Makinalı Tüfek birliğinden Hamdi adındaki bir teğmenin askerlerini alarak dağa çıkması, dikkatleri bu bölgeye çekmişti. İngiliz Yüksek Komiserliği’nin de Türk halkının silâhlandığı konusundaki şikayetleri üzerine bu bölgeye güvenilir bir kumandanın olağanüstü yetkilerle gönderilmesine karar verildi. Ancak bu arada Atatürk’ün Samsun yolculuğu başlamış, Atatürk, 16 Mayıs 1919 Cuma günü başlayacak yolculuğa gemi kaptanı İsmail Hakkı Durusu dışında 18 kişiyle beraber Samsun yolculuğuna başlayacaktı” şeklinde konuştu.

Doğruyol, 19 Mayıs mesajının devamında şu noktalara değindi:

“İstanbul’dan başlayan ve Samsun’da sona eren yolculuk esnasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk görevli bir askerdi ve giyimi de buna uygundu ancak Samsun’a ayak bastığı günden birkaç gün sonra asker olarak değil, sivil olarak hareket edecekti.

Atatürk Samsun’a çıktığında manzaranın hiç de iç açıcı olmadığını gördü. Şehirde İngiliz işgal kuvvetlerinin olduğu, Pontusçuların sokaklarda kol gezdiğini halkın kendisini koruyamayacak durumda olduğunu tespit etti.

Bu yolculuk Türk Milleti için bir dönüm noktası oldu ve Türk Milletinin kurtuluşunun başlangıcıydı. Ve öyle de oldu. Samsun’da yakılan meşale zaman içerisinde tüm ülkeyi sardı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruldu. Yokluklar, yoksulluklar, imkânsızlıklar içerisindeki o millet kısa sürede büyük işler yaptı. Devlet Millet el ele kalkınma projeleri uygulamaya geçti. Üretime yöneldi. Fabrikalar kuruldu. Eğitim seferberliğinde dünyaya örnek olundu. Devlet malı, maddi olduğu kadar manevi yönden de çok değerli oldu.

Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşları, kurtuluş savaşımızın isimsiz kahramanları, devletimizin bekası milletimizin huzur ve refahı için can vermiş tüm şehitlerimize rahmet ve minnetle anıyoruz.”