Haber/ Gökçe ADAR

6.9'luk İzmir depremi sonra evleri yıkılan ve hasar gören vatandaşlar için 26 Kasım'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından konut teslim töreni yapılmış ancak düne kadar kimse evine yerleşememişti. Dün AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır’ın açıklaması sonrası İzmir depreminde yıkılan Emrah Apartmanı ve Ali Çolakoğlu Apartmanı’nın anahtar teslim töreni yapılarak, hak sahiplerine evleri teslim edildi. Evleri gezme şansı verilen hak sahipleri, evlerin içine girince büyük şaşkınlık yaşadı. Yaklaşık bir buçuk yıldan sonra, teslimlerin başlanmış olmasına rağmen dairelerindeki inşaat işlerinin bitmediğini gören depremzedeler iddiaya göre ne yapacaklarını şaşırdı. İsmini vermek istemeyen bir depremzede, “Zemin kata girince dairenin tamamlanmadığını görünce şaşkına döndük. Yaklaşık bir buçuk yıl geçti buna rağmen hala eksiklikler var” diye konuştu. 

GERİSİ HAK SAHİPLERİNDE

Muhabirimiz Gökçe ADAR, teslim edilen konutların ilk fotoğraflarına ulaştı. Fotoğraflarda, depremzedelerin iddia ettiği gibi dairelerin tamamlanmamış olması dikkat çekti. Üstelik, bu dairelerde, ‘Ocak, fırın’ gibi eşyaların takılmadığı ve bu gereçlerin hak sahipleri tarafından alınması istendiği öğrenildi. Diğer proje alanlarındaki bazı dairelerde, banyo dolapları yapılmışken, Emrah Apartmanı’nın dairelerinin içerisinde banyo dolaplarının olmaması dikkat çekti.

TUTANAK VERİLDİ

Dairelerdeki eksiklikler için depremzedelere birer ‘Konut Tespit Föyü’ verilerek, 3 günlük süre tanındı. Bu süre içerisinde depremzedelerin, dairelerinde eksikliği tespit etmesi ve föy üzerine not etmesi istenmişti. Bu eksikliklerin tamamlanması için de, 60 gün boyunca firma yetkililerin konut depremzedelere yardım edeceği bilgisi alınmıştı. Öte yandan depremzedelere birer de ‘Teslim Tutanağı’ verilmişti. Ancak bu tutanağın imzalatılmak istenmesi iddia göre depremzedeleri endişeye düşürdü. Çünkü doğalgaz, elektrik, su bağlandıktan sonra evlerde bazı problemlerin yaşanabileceğini düşünen depremzedeler, tutanağı imzalamakta çekindi. İsmini vermek istemeyen bir depremzede, “Hukuksal olarak bazı boşluklar bulunuyor. Bir teslim tutanağının imzalanmasını istediler ancak evlere elektrik, su, doğalgaz bağlanmadı” diye konuşmuştu. 

NE OLMUŞTU?

İzmir’de 30 Ekim tarihinde meydana gelen deprem sonrası Cumhurbaşkanlığı talimatıyla, depremde evleri ağır hasar gören depremzedeler için TOKİ tarafından 596 konut ve 145 dükkanın yapılması kararlaştırıldı. Yeni yapılan konut ve dükkanların anahtar teslim töreni 26 Kasım günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir'e gelmesiyle gerçekleşmiş, 8 depremzedeye, dairelerinin anahtar teslimi yapılmıştı. Törenin ardından evlerine kavuşmanın hayalini yaşayan depremzedeler, evlerinin bitmediğini ve ev tesliminin yapılamayacağını öğrenmişti. Evlerinin parkesini, duvarlarını ve odalarını görmek isteyen depremzedelere evleri gösterilmeyerek, teslim tarihi hakkında bir bilgi verilmemişti. Yaklaşık 500 depremzede, 'Proje Alanları Mağdurları' adında bir platform kurarak, evlerini teslim alabilmek için mücadele içerisine girmişti. Konuyu gazetemizin gündeme getirmesinden kısa bir süre sonra, AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır  açıklaması yaparak evlerin teslimine başlanacağını duyurdu. Ancak, Necip Nasır’ın paylaşımında sözünü ettiği ‘Tamamlanan konutlar’ cümlesi havada kaldı.