Türkiye ve yurtdışından destekçiler, ormanamama.com sitesindeki kumbaralar vasıtasıyla, her ay tonlarca mamayı İzmir’den Kars’a, hayvan besleyen kişi ve kurumlara ulaştırıyor.

İstanbullu hayvan hakları savunucusu Ümit Akyüz tarafından hayata geçirilen Ormana Mama (www.ormanamama.com) ve Bir Avuç Vicdan (www.biravucvicdan.com) projeleri yardıma muhtaç canlara el uzatıyor. Yıllardır ormana terk edilen köpekleri besleyen, buradaki canların durumunu ve onların yardımına koşan hayvanseverlerin yaşadığı zorlukları fark eden Akyüz, 2017’de ormanamama.com sitesini kurdu. Sitedeki kumbara sistemi sayesinde, hayvanlara yardım etmek isteyen ancak zaman bulamayan insanlar bütçeleri dahilinde, sokak hayvanlarını besleyen kişi ve kurumlara mama gönderiyor. Böylece hem vicdanlı insanlar can dostlara bir şekilde yardım etmenin mutluluğunu yaşıyor, hem hayvanseverlerin üzerindeki yük bir nebze olsun hafifliyor hem de ve en önemlisi de canların karnı doyuyor.

AYDA 20 TON MAMA


Ümit Akyüz, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Ben 2012’den bu yana orman beslemesi yapıyorum. Ormanamama.com benim ahdi vefa çalışmam. Orman beslemesi yaptığım için ormana mama ismini kullandım ancak sadece ormandakilere değil sokaklarda ve barınaklarda yaşayan hayvanlar için de mama gönderilen bir firma kurdum. 2017’nin Mayıs ayından bu yana devam ediyor. Türkiye genelinde şu anda 490 civarında kişi, kurum, grup ve ekip destek alıyor. Kumbara sistemimiz var. Ticari olarak değil vicdani olarak bakıyoruz işe. Parası olan 1 paket mama alıyor; kahvesinden, çayından ekmeğinden kesen insanlar 1 kilo mama alıyor. Örnek veriyorum; Özge diye bir kumbara açtık. Birer kilo mama seçeneği koyduk, paket seçeneği, adet seçeneği koyduk, isteyen istediği şekilde alsın ve yollasın diye. Tabii bir kriter belirlememiz gerekiyordu kargo maliyetlerinden dolayı. 15 kiloya ulaştığında kuru mamaları, 25 kiloda yaş mamaları sevk ediyoruz. Site gayet iyi gidiyor, herkes memnun. Dediğim gibi ticari kaygı gütmüyoruz, çok cüzi fiyatlara satıyoruz mamaları. Kampanyalı ürünler yaparak satıyoruz. Bizler de sokakta hayvan beslediğimiz için hayvanların yediği, sevdiği mamaları öneriyoruz. Tabii kumbara sistemi dışında normal satış sistemimiz de var. Kurulduğumuz günden bu yana gönderdiğimiz mama sayısını tam bilemiyorum ancak şöyle bir bilgi verebilirim: Geçen ay, Türkiye genelinde ortalama 20-25 ton mama sevkiyatı yapılmış. 2 bin pakette en fazla 100 paketi bireysel, kendi hayvanı için alandır. Gerisi kumbara sistemi ile destekçilerin gönderdiği mamadır.”

orman

HER İLDE KUMBARA VAR


Türkiye’nin her yerinden kumbara sistemine dahil olan kişi, kurum ve gruplar bulunuyor. Sahipsiz hayvanları besleyen herkese ve her topluluğa kapılarının açık olduğunu anlatan Akyüz, “Sadece İstanbul, İzmir, Ankara değil, Kars’ta, Diyarbakır’da, Elazığ’da, Muş’ta, Sivas’ta her yerde kumbaralar var. Ayrıca sadece Türkiye’den değil yurtdışından da mama destekçilerimiz var. Her gün onlarca insan yazıyor, destek almak için. Bizden bireysel olarak destek alan çok sayıda hayvansever var ancak kriterimiz şu; sosyal medya hesaplarından, bu kişilerin gerçekten de besleme yaptıklarını görmemiz ve buna inanmamız gerekiyor” dedi.
Sistem sayesinde destekçi, mama gönderdiği kişi ile isterse iletişime geçebiliyor. Akyüz şöyle anlatıyor: “Biz işin bu kısmını mama gönderen kişiye bırakıyoruz. Çünkü bazen istenmeyen sonuçlar oluşabiliyor. Mesela Sivas’ta Ayşe’ye gönderdiniz mama ve Ayşe de sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı; sizin isminizi yazarak teşekkür etti. Bundan sonra besleme yapan başka insanlar da bu paylaşımı görüp mama gönderen kişiyi rahatsız edebiliyor; sürekli kendilerine de mama göndermelerini isteyebiliyor. Destekçiyi bıktırabiliyorlar. O nedenle mamayı gönderen kişi talep ederse elbette destek alan paylaşım yapıyor; hatta bizi etiketlerse biz de sayfamızda paylaşıyoruz. Zaten destekçiler, mama gönderdikleri andan itibaren kargoyu site üzerinden takip edebiliyorlar. Destekçi, arzu ederse özelden mesajla mama yolladığı kişi ile iletişime de geçebiliyor.”

Zincirleme iyilik hareketi


Ümit Akyüz yeni projesi Bir Avuç Vicdan hakkında ise şu bilgileri paylaştı: “Biravucvicdan.com adlı siteyi 2 ay kadar önce açtık. Orada da yine aynı şekilde kumbara sistemimiz var ama bu sitede sadece hayvanlara destek olunmayacak. Çocuklara ağırlık vereceğiz. Anadolu’daki öğretmenlere ulaşıp, neye ihtiyaç varsa onu sağlamak adına yola çıkacağız. Mesela bota ihtiyaç varsa ona destek olacağız. Bir kampanya fikrimiz var. Bir kurşun kalem firması ile anlaştım. Kurşun kalemler bittikçe dibinden tohum çıkıyor. Bir konsept hazırlayacağız. Hayvanlar için alınan mama başına kalem birikecek. Bir sayaç sistemi de yapacağız. Türkiye genelinde öğretmenlere kalemleri yollayacağız. Öğrencilerimiz kalemlerini kullanacak, bittiğinde de tohumlar ekilip fidan olacak. Böylece hem hayvana, hem eğitime ve çocuklarımıza hem de doğaya destek vereceğiz.”