İzmir'e Sahip Çık Platformu, Balçova Üçkuyular Meydanı'nda inşaatı devam İstinye Park AVM Projesi için İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin verdiği iptal kararının derhal uygulanmasını istedi.

Haber/ Sinem Demirel / Yadigar Kuyular

İzmir'e Sahip Çık Platformu, Balçova Üçkuyular Meydanı´nda inşaatı devam İstinye Park AVM Projesinin yasalara ve bilimsel kriterlere uygun olmadığına dair İzmir 3. İdare Mahkemesi'nin verdiği iptal kararının uygulanmasına dair basın açıklaması düzenledi. Platform adına konuşan Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, çıkan iptal kararı hakkında “İstinye Park AVM Projesindeki hukuksuzluk ve AVM'nin bu alana yapılmasının bilimsel kriterlere uygun olmadığı, çıkan iptal kararıyla, bir kez daha tescillenmiştir. Çarpıtmalar, bugün bu iptal kararıyla dayanaklarını tamamen yitirmiştir. Şimdi bu iptal kararının gereğinin Balçova Belediyesi tarafından uygulanma vakti gelmiştir” dedi. İptal kararının biran önce uygulanması gerektiğini ifade eden Kocaer, “İzmir'in doğası, kentsel karakteri, kamusal alanları, birçok açıdan sermayenin kıskacı altındadır. Bu saldırı görüldüğü gibi ne koruma ilkesi, ne kamu yararı, ne de hukuk tanımaktadır. İstinye Park Projesi'nde yer alan parsele ilişkin İzmir halkının lehine olan mahkeme kararı için buradayız. Bu bir kent suçudur ve derhal durdurulmalıdır” şeklinde konuştu.

PARÇA PARÇA SATILDI


İstinye Park'ın kamunun elinden çıkıp özelleşmesinin uzun süreli bir plan olduğunun altını çizen Kocaer, “Bu kent suçunun tarihi 1998 yılına kadar dayanıyor. Burhan Özfatura'nın belediye başkanlığı döneminde imar planlarında kamusal kullanımda olan pazaryeri alanı ve semt garajı alanı turizm+ticaret kullanımına dönüştürülmüş ve ardından 2000'li yıllarda da parça parça satılmasına izin verilmişti. Kamunun elinden parça parça alınan bu alanda inşaat derhal durdurulmalı, yeni bir imar ile kamu alanına dönüştürmeli ve bu alan tekrar kamuya bırakılmalıdır. Bu kapsamda da, uygun olmayan bir alana sıkıştırılmış pazaryerinin vergi dairesinin alanına taşınmasını talep ediyor, pazaryerimizi tekrar bu alanda istiyoruz” diye konuştu.

İZMİRLİLRE ÇAĞRI


İzmir halkının desteğini beklediklerini ifade eden Kocaer, “İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 28. maddesi, kararın tebliğinden itibaren 30 günü geçmeden gereken idari işlemlerin yapılması zorunluluğundan bahsetmektedir. Bu kapsamda mahkemenin karar doğrultusunda hukuka uygunluğu bulunmayan imar planı değişikliğine istinaden verilmiş ruhsatlar iptal edilmeli ve inşaat durdurulmalıdır. Gereği yapılmadığı takdirde suç duyurusunda bulunacağımızı ve kent suçlarının peşinde olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz. Tüm İzmirlileri kamusal alanına sahip çıkmaya, plan değişikliğinin askıdan ineceği 13 Ağustos'a kadar plana itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne vermeye çağırıyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.