Haber/ Didar DEMİRCİ

Salgının başlamasının ardından maskelerin satışında fahiş fiyatların gözlemlenmesi, sağlıksız maske üretim yerlerinin olması gibi durumlar nedeniyle, maske dağıtımını devlet kendi tekeline alarak ücretsiz yapmıştı. Bu süreçte yaşanan aksaklıklar nedeniyle maskeler belirlenen 1 lira üst limitiyle satışa sunulma kararı alındı. Bu kararı değerlendiren İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, maliyetlere dikkat çekti. Maske satışlarının yeniden başlamasının doğru bir karar olduğuna değinen Sayılkan, “Şu an belirlenen üst satış fiyatı çok az, tüm dünyada maskeye ciddi anlamda talep var. Bu talep maskelerin fiyatlarında da artışa neden oldu. Maske satışının 1 liradan piyasaya sunulması bizi mutlu eder. Ancak, piyasa koşulları göz önüne alındığında 1 liradan maske satışı için üretici firmaların kaliteyi koruyarak fiyatlarını aşağıya çekmesi gerekecektir. Bunun da mümkün olması zor. Bu şartlarda vatandaşın maskeye yine kolay ulaşamayacak” dedi.

Bitene kadar devam

Devlet tarafından ücretsiz maskeler eczaneler aracılığıyla vatandaşa ulaştırılıyordu. Eczanelerin ellerinde kalan maskelerin ne olacağıyla ilgili de açıklama yapan Sayılkan, “Ücretsiz maskeler yine vatandaşın elindeki kodlarla vatandaşa ücretsiz bir şekilde teslim edilmeye devam edecek. Elimizdeki son ücretsiz maske de bitene kadar, vatandaş ellerindeki kodla gelip maskesini bizden talep edebilecek. Bu durumda isteyen kişiler parasıyla fazladan maske de alabilecek” açıklamasını yaptı.

Yeni sistem nasıl işleyecek?

Marketler, eczaneler, tıbbi cihaz satışı yapan medikal firmalar ve elektronik ticaret platformu üzerinden cerrahi maskelerin satışı yapılabilecek. Cerrahi maskeler, adedi KDV dâhil en fazla 1 (bir) Türk Lirası olacak şekilde satışa sunulacak. 8 Mayıs 2020 tarihi itibarıyla ilk etapta, salgının en yoğun görüldüğü İstanbul'da, akabinde büyükşehirlerden başlamak üzere hızlı bir şekilde diğer illerdeki marketlerde de cerrahi maskelerin satışı yapılabilecek. Cerrahi maskeler ilk etapta standart 50'li paketler halinde satışa sunulacak. Önümüzdeki haftadan itibaren maskeler 10'lu standart paketler halinde de satılacak.