Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’in Buca ilçesinde ikamet eden ve asıl mesleği mekanik teknisyenliği olan Onur Çelik 6 aydır işsiz. İşsiz kaldığı süre boyunca İŞKUR ve özel iş ilanı yayını olan online sitelere iş başvurusunda bulunduğunu dile getiren Çelik, sonuç alamayınca çareyi elinde ‘iş arıyorum’ pankartıyla Buca’dan Konak’a, Konak’tan da İnciraltı’na yürümekte bulduğunu söyledi.

İş bulmayı zorlaştırdı

Pandemi sürecinin bahane edildiğini vurgulayan Çelik, “İş başvurusunda bulunduğum yerler pandemi nedeniyle işe alımlarının uzadığını söylüyor ya da işçi almıyorlar. Bu süreçte oturduğum evin kirasını geciktirdiğim için ev sahibim pandemi sürecini bahane ederek beni evden çıkardı. Ailemin yanına taşınmak zorunda kaldım” dedi. Eşi ve bir kızı ile ailesinin evine yerleşen Çelik, ailesinin yaşam standartlarının çok düştüğünü ve kızının en küçük isteklerini bile karşılayamadığı için çok üzgün olduğunu dile getirdi. Çelik, “Birçok yerde sigortasız çalışmak zorunda kaldım. Geçtiğimiz gün kızım benden bir deniz terliği istedi, kızıma deniz terliği almayı bırakın daha denize bile götüremedim. Bu zamana kadar birikim yapamadım. Ailemin de bir desteği olamıyor. Ben 35 yaşındayım ve bu yaştaki yetişkin birinin ailesinden destek beklemesi çok kötü bir duygu” diye konuştu.

45 Günde 14 kilo verdi

6 aylık işsizliğinin son 45 gününde yürüyerek iş aradığını anlatan Çelik, Buca, Konak ve İnciraltı istikametinde yürümesini ise şöyle açıkladı: “Buralardan geçen insanlar, maddi durumu iyi, iş imkanı sağlayabilecek kişiler olduğu için bu yolu kullanıyorum. Fark edilmek için. Ancak beni otostopçu zannediyorlar. Benim de aracım oldu, motorum oldu. Ben seyir halindeyken elinde pankartı olan insanları hiçbir zaman yolda bırakmadım. En azından durup derdini öğrendim. Ama insanın insana güveni kalmamış, birbirimizden ötekileştirilmiş, soğutulmuşuz.” Çelik, bu süreçte yaklaşık bin 100 kilometre yol yürüdüğünü ve 14 kilo verdiğini söyledi.

CİMER’den de cevap gelmedi

Çelik ayrıca Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) de iş bulmak için yazı yazdığını dile getirerek, oradan da dönüş alamadığını söyledi. Çelik, Cumhurbaşkanı'na iş için çağrıda bulundu.