Haber/ Didar DEMİRCİ

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yönetimi tarafından alınan kararla Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası’nın (BTS) İzmir Şubesinde yönetici ve temsilci olarak görev yapan 4 kişiyi sürgün etti. Bu karara tepki gösteren BTS İzmir Şube, İzmir Alsancak’ta bulunan TCDD İzmir 3. Bölge Müdürlüğü önünde toplanarak basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, KESK Şubeler Platformu bileşenleri ve üyeleri, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Necip Vardal ve BTS Genel Merkez Kadın Sekreteri Begüm Özyönüm katıldı.

Konuya ilişkin basın açıklamasını BTS İzmir Şube Başkanı Erdal Akyol okudu. Sendikanın İzmir Şubesinde yönetici ve temsilci olan 4 kişinin sürgün edilmesini hatırlatan Akyol, “Demiryollarında sürgün hukuksuzluğu devam ediyor” dedi.

“TCDD Uzun süredir baskıya devam ediyordu!”

Akyol, örgütlü oldukları ulaşım işkolundaki kurumlardan olan TCDD’nin Genel Müdürlüğünün ve TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğünün bir süredir sendikaya yönelik baskı ve sindirme politikaları izlediğini iddia ederek, geçmişteki sürgünleri hatırlattı. Akyol, TCDD yönetiminin aldığı sürgün kararlarıyla hukuksuzluklarına bir yenisini daha eklediğini söyleyerek, sürgünler hakkında şunları paylaştı:

“İzmir’den Malatya’ya sürgün edilen Ünal Karadağ’ın sürgünü, daha bir ay önce İdare Mahkemesi kararıyla iptal edilmiştir. Sendikamız işyeri temsilcisi Ünal Karadağ bu sefer de aynı kurumda çalışmakta olan eşi Sendikamız İzmir Şube Kadın Sekreteri Nurhan Karadağ’la birlikte Malatya’ya, yine Sendikamız Merkez Yürütme Kurulu üyeliği ile İzmir Şube Başkanlığı görevlerini yapmış işyeri temsilcimiz Bülent Çuhadar Malatya’ya, İzmir Şube Sekreterliği görevini yürütmekte olan Muhdi Seyhan ise Kars’a sürgün edilmiştir. Bu uygulamayı kınıyor ve bu yanlıştan biran önce geri dönülmesini talep ediyoruz.”

Akyol ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunundaki memurun ve sendika yöneticilerinin güvencesi hakkındaki maddeleri hatırlatarak, “TCDD’nin bu sürgün kararlarıyla suç işlenmektedir” dedi.

“Açıklamalarımız nedeniyle hedef olduk”

BTS olarak bu zamana kadar her türlü hukuksuzluğun karşısında fiili ve meşru mücadele ettikleri için susturulması gereken bir kurum olarak görüldüklerinin altını çizen Akyol, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Bizler iyi biliyoruz ki bu sürgünler, sendikamıza yönelik bir saldırıdır ve bu saldırının nedeni; sendikamızın demiryollarına ilişkin yanlışları açıkça dile getirmesi, tren kazalarıyla ilgili doğru tespitlerde bulunmasıdır. İşte bu nedenle Sendikamız BTS, gerek siyasi iktidar gerekse de TCDD ve Taşımacılık A.Ş. yöneticileri tarafından susturulması gereken bir kurum olarak görülmektedir. Liyakatsiz atamalar, kadrolaşmalar, ehil olmayan kişilerin yönetim kademelerine doldurması ile siyasi iktidarın ve kurum yöneticilerinin demiryollarımızı getirdiği nokta ortadadır. Bugüne kadar TCDD’de yaşanan haksızlıklara, hukuksuzluklara, adaletsizliklere, keyfiliklere sessiz kalmayan Sendikamıza yönelik yeni bir saldırı niteliği taşıyan bu hukuksuz uygulamalar bizleri yıldırmayacaktır. Demiryollarında üye ve yöneticilerimize yönelik bu saldırı, tüm ülkede yaşanan anti-demokratik uygulamalardan, hak arayan emekçilere yönelik saldırılardan, asgari ücretle toplumun açlığa mahkûm edilmesinden, kamunun talanından, Yap-İşlet-Devret’lerle geleceğimizin ipotek altına alınmasından bağımsız değildir. Toplumun büyük kesiminin yaşamın her alanında baskı altına alındığı bu süreçte BTS olarak, TCDD yöneticilerinin tüm bu hukuksuz uygulamalarına karşısında susmamış, nerede haksızlık, nerede adaletsizlik, nerede yanlış varsa haykırmıştır.”