Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir depreminden tam 1.5 yıl geçti. Depremin yaraları sarılmaya çalışılırken, yıkım bekleyen binalar evsizlerin ve hırsızların uğrak noktası haline geldi. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) sosyal medya hesabında paylaşımda bulunan depremzedelerden birinin iddiasına göre, geçtiğimiz gün Bayraklı Fethi Sekin Parkı civarında bulunan ve yıkılmayı bekleyen hasarlı binalardan birine giren bir şahıs, 7’nci kattan düşerek çocuğunun gözleri önünde can verdi. Olayı, çevre esnafı da doğruladı. Muhabirimizin olay yerinden aldığı bilgiye göre şahıs, Cumartesi günü saat 18.00 sularında Aleyna Turgaylı Apartmanının 7’nci katına çıktı ve balkondaki dolapları sökmek isterken de aşağıya düştü. Esnafın iddiasına göre çocuğunun gözleri önünde aşağıya düşen baba hastanede hayatını kaybetti.

ÖZKAN: ÖNLEM ALINMIYOR

Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, binaların çevresinde önlem alınmadığını vurguladı. Sorumluluğun kimde olduğunu bilmediklerini belirten Özkan, “Buradaki sorumluluk kimde bilmiyoruz. Yani apartman yönetiminde desek, yönetim yıkım firmasıyla sözleşme imzalamış… O binanın kapısına nöbetçi tutacak kişi yıkım firması mı? Emniyet mi? kim olduğunu bilmiyoruz biz. Yönetim olamaz çünkü herkes evini terk etti gitti” diye konuştu.

ÇARESİZLİKTEN OTURUYORLAR

Boş binalara hırsız dadandığını dile getiren Özkan, sözlerine şöyle devam etti: “Gözümüzün önünde binalara hırsız giriyor. Hırsız hırsızı dövüyor. Örnekleri var bunların. Hatta hırsız yıkım firmasının boşaltmak için bıraktığı adamları gelip dövüyor, siz bize ne karışıyorsunuz diye. Ne kavgalar çıktı. Ağır hasarlıların tamamı yıkıldı. 8 bin bağımsız bölüm orta hasarlı var. 67 bin de az hasarlı bağımsız bölüm var. Bunların hepsi de yıkılmayı bekliyor.”Özkan, çaresizlik nedeniyle az hasarlı ve orta hasarlı binalarda oturmaya devam eden depremzedelerin olduğunu da aktararak, “28 dairelik apartmanda 3 hane kalmaya devam ediyor. Bu binalarda oturanların su saatlerini çalmışlar. Adamlar yeniden takmış, ikinci kez çalmışlar. Üst üste hırsızlık olunca mecburen çıkmak zorunda kaldılar. Korkuyor insanlar. Ama çaresizlikten oturuyorlar” dedi.

Esnaf şikayetçi

Boşaltılan ve yıkımı beklenen binaların çevrede güvenlik açığı oluşturduğunu dile getiren esnaf ise, “Burada birine zarar verseler kimsenin haberi olmaz. Akşamları tenha oluyor. Kimse binaların güvenliğini sağlamıyor” diyerek tepki gösterdi.