HABER/ Gökçe ADAR

Bornova Belediyesi'nde devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine işyerinde örgütlü Genel İş İzmir 7 Nolu Şube yaptığı eylemle ile birlikte grev kararını belediye binalarına astı. 11 Nisan'a kadar anlaşma sağlanamaz ise sendika grev kararını uygulamaya geçirecek.

Bornova Büyükpark içindeki Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde toplanan Genel İş üyesi belediye işçileri belediye binasına yürüdü. Yürüyüş esnasında 'Sözleşme Hakkımız Gasp Edilemez','Birleşe Birleşe Kazanacağız', 'Zafer Direnen Emekçinin Olacak' sloganları atıldı. Basın metnini okuyan Şube Başkanı Kemal Köroğlu, belediyenin sendikalarını muhattap almadığını belirterek, " Belediye yönetimi toplu iş sözleşmesi yapıp yapılamayacağının tedirginliğini taşıdığını, bakanlığa görüş sorduklarını yazılı, sözlü olarak bildirmiş ve toplu sözleşme görüşmelerine katılmamıştır. Oysa Türkiye’nin her yerinde 696 sayılı KHK ile belediye şirketlerine geçişi yapılan işçilerle toplu iş sözleşmesi yapılırken Bornova Belediye Başkanlığı yetkiyi dikkate almayarak yoksulluk sınırının altında çalışan ve asgari ücret farklarını talep eden işçiye bahaneler üreterek sessiz kalmayı tercih etmiştir" dedi.

Belediyenin süreci grev asmaya kadar getirdiğini ifade eden Köroğlu, şunları söyledi: "Yasaya göre Türkiye de uygulanan en son toplu iş sözleşmesinde geçerli olan maddeleri talep edemeyeceğimizi sendikamız da işçilerde çok iyi bilmektedir. Zaten sendikamızın sunduğu toplu iş sözleşmesi taslağı yasanın elverdiği ölçülerde olup 1 Nisan 2018 tarihinden önce, yani belediye şirketlerine geçişten önce taşeron olarak çalıştıkları dönemde sorunsuz ödenecek olan asgari ücret farklarının şuan için de ödenmesidir ve buna kanuni açıdan herhangi bir engel yoktur. Fakat Belediyenin ve şirketin tutumu bizleri grev ilanını asma sürecine dahil etmiştir”.

Kadro düzenlemesini içeren KHK ile birlikte Bornova Belediyesi'nde çalışan bin 200'ün üzerinde işçi BorBel Personel AŞ'ye geçirildi. İşçilerin Bornova Belediyesi'nin park bahçeler, temizlik, fen işleri, sosyal, kültür, tiyatro gibi 20'ye yakın biriminde çalıştığı öğrenildi. İşçilerin sözleşmeden beklentilerinin, asgari ücret fiyat farklarının ödenmesi, 112 gün ikramiye, ücretli sosyal izinler, sorumluluk zammı, koku primi, iş riski primi, yılın belli dönemlerinde gıda paketi olduğu kaydedildi.