Haber / Sinan KESKİN

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı geçtiğimiz haftasonu Torbalı'da 1. Derece SİT alanında kaçak kazı yapan 3 kişiden biri kendi yaptıkları bombanın patlaması sonucu ağır yaralandı.

Korona virüs salgını ile mücadele kapsamında geçtiğimiz haftasonu 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta uygulanan sokağa çıkma yasağı hazine avcılarını durduramadı. İzmir'in Torbalı ilçesi Tulum Kalesi mevkiinde 1. Derece SİT alanında kazı yapan 3 kişiden biri el yapımı bombanın zamansız patlaması sonucu ağır yaralandı. Yaralanan arkadaşlarını 112 Acil Servisi arayarak hastaneye kaldıran şahıslar jandarma tarafından yakalandı.

Olay 12 Nisan pazar günü Torbalı'da yaşandı. Edinilen bilgiye göre öğle saatlerinde Torbalı Tulum Kalesi mevkiinde 1. Derece Arkeolojik SİT alanında kazı yapmaya başlayan A.S., M.S. ve Ö.K. 4 metre derinliğinde bir define çukuru açtı. 4 metre derinlikte bir kayaya denk gelen A.S. kükürt ve gübreden yaptığı el yapımı patlayıcı ile kayayı parçalamak isterken bombanın elinde patlaması üzerine ağır yaralandı. Patlamanın etkisiyle bir bacağını kaybeden A.S.'yi çukurudan çıkaran arkadaşları 112 Acil Servisi aradılar. Olay yerine gelen ambulans yaralıyı Torbalı Devlet Hastanesi'ne kaldırdı. İlk müdahalesi Torbalı Devlet Hastanesi'nde yapılan A.S.'nin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. A.S. İlk müdahalenin ardından 9 Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi.

Olayla ilgili zanlılar hakkında Kültür ve Tabiat Varlıkları Kanunu'na muhalefetten soruşturma başlatılırken aynı zamanda sokağa çıkma yasağına uymadıkları için Umumi Hıfzısıhha Kanunu'nun 282. maddesi uyarınca 3 bin 150'şer TL idari para cezası kesildi.

M.Ö. 350'DE KURULMUŞ

Kazı yapılan yer 1. Derece Arkeolojik SİT alanında yer aldığını söyleyen uzmanlar, bölgede ayrıntılı bir çalışma yapılmamakla birlikte, Hellenistik dönemde inşa edilmiş bir sur duvarı, şehir ve garnizon bulunduğunu söylüyor. Bölgenin Efes Antik Kenti'ne giden yola ve Metropolis Antik Kenti'ne hakim, yüksek bir konumda yer aldığını anlatan uzmanlar, dölge ile ilgili şu bilgileri veriyorlar, “Tulum Kalesi mevkiinden Belevi'deki Keçi Kalesi çıplak gözle rahatlıkla görülebiliyor. Çevrede bu tür küçük şehirlerden başkaları da var. Bölge Torbalı tarım havzasına da hakim. Bu tür şehirler daha sonra birleşerek Efes, Metropolis gibi antik şehirleri oluşturdular. Ayrıca çevrede bol miktarda mermer ocağı mevcut. Yapılarda ve sularda kullanılan mermerler buradaki gri renkli lokal ocaklarda çıkıyor. Şehir olasılıkla M.Ö. 350'li yıllarda kurulmuş.”