Ethem Sancak’ın sahibi, Katar ordusunun ortağı olduğu BMC Otomotiv’de korana virüs vakalarının yükselişe geçtiğini belirten işçiler üretimin de tüm hızıyla devam ettiğini vurguladı.

İzmir Pınarbaşı’da bulunan ve 3 bin çalışanın yer aldığı BMC Otomotiv’de koronavirüs pozitif vaka sayısının 12’yi bulduğunu söyleyen işçiler, yaklaşık 100 işçinin evde karantinaya alındığını ifade etti. Koranavirüs tespit edilen bölümlerde ise işçilere sadece maske kontrolü yapıldığını ve dezenfektan uygulamasından sonra da üretime devam edildiğini belirten işçiler endişeli olduklarını dile getirdi.

"39 Derece ateşi olan işçi çalışmaya devam etti"

Korana virüs çıkan bazı bölümlerde çalışmanın devam ettiğini hatta işçilere 1 hafta sonra test yapıldığını söyleyen işçiler, fabrika yönetiminin salgını kontrol altına alamadığını aktardı. Koronavirüse yakalanan bir işçinin ise 39 derece ile çalıştırıldığını dile getiren işçiler, mesai başlamasından 4-5 saat sonra ancak eve gönderildiğini söyledi.

Türk Metal Sendikasının örgütlü olduğu fabrikada işçiler sendikanın sadece maske, hijyen ve sosyal mesafe uyarısı yaptığını, onun dışında soyunma odaları, servisler ve yemekhanede yeni düzenleme yapmadığını dile getirirken üretiminin kısmi ya da tamamen durması gerektiğini belirtti.

"Vakaların arttığına dair rivayetler var"

BMC Kurumsal İletişim tarafından Evrensel'e yapılan açıklamada ise rakamların net telaffuz edilemediğini ancak ilk günden beri gerekli uygulamaların gerçekleştiği ifade edildi. Açıklamada, “Servisinden, otobüsüne, yemek saatlerindeki uygulamalara, azaltılmış oturma düzenine kadar gerekli tedbirleri şirket olarak alıyoruz. Ancak son zamanlarda genel bir hava var, rivayetler, vakanın arttığına dair. Biz de son bir haftadır sıkıntı olmasın veya büyümesin diye tedbirlerimizi daha da sağlama aldık. Söylenen rakam abartılı. 10’un altında ve bu rakamların yarısından fazlası hiç BMC’ye gelmemiş, kısa dönem askerlik görevi için gitmiş, yıllık izin için gitmiş veya kısa çalışma ödeneği sürecinde gidip fabrikaya gelmeden önce test istediğimizde o sırada pozitif çıkmış arkadaşlar. Filyasyon nedeniyle test sayılarını arttırdığımız için ister istemez acaba sıkıntı mı var algısı ile bakıyorlar. İSG uzmanı departmanında bile acaba sıkıntı mı var diyen oluyor. Tüm bunlar sıkıntı olduğundan değil tedbir amaçlıdır” denildi. (Evrensel)