İzmir’deki bir sitede, sokak hayvanlarını besleyenlere, yönetim tarafından para cezası kesilmesi tepki topladı. Baro, belediye ve STK temsilcileri siteye giderek bilgilendirme yaptı.

İzmir’deki birçok sitede açık alanlarda sokak hayvanlarının istenmemesi ve site yönetimlerinin hayvanseverler üzerinde baskı uygulaması tepki topluyor. Karşıyaka’daki Soyak Siesta Blue Sitesi 4. Bölge’de ise sokak hayvanlarını beslediği için bazı apartman sakinlerine bir süredir para cezası kesildiği iddia edildi. Hayvansever site sakinleri bunun üzerine konuyu yargıya taşıdı. Hayvan Hakları Federasyonu-HAYTAP’a gelen şikayetler üzerine harekete geçen HAYTAP İzmir Temsilcileri Esin Önder ve Meral Örüç, İzmir Barosu’ndan Av. Senem Demirel Acar, Karşıyaka Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Çağlayan İnanlı ile birlikte, sitenin yönetim kurulundan üyeler ile hayvansever site sakinlerinin yer aldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Heyet, yönetim kurulu üyelerine kanunları hatırlattı.

KANUNU BİLMİYORLAR

Beslemeye hiçbir site yönetiminin ceza kesemeyeceğini belirten Önder, “Karşıyaka’daki Soyak Blue site yönetimi besleme yapanlara para cezası kestiğini, yönetim toplantısında kedilerin belediye yardımıyla toplanmasına karar verildiğini ve toplantıdan sonra beslenme noktası sökülüp, kapların atıldığını öğrenince site yönetimine hemen bilgilendirme yazısı geçtik. Ancak para cezaları devam etti. Önceki gün HAYTAP, İzmir Barosu ve Belediye temsilcileri olarak sitenin yolunu tuttuk. Yönetim Kurulu Üyesi ve site avukatı Coşkun bey, site müdürü Hande Yetkin ve sitedeki hayvan hakları koruyucuları ile ceza kesilen üyeler de toplantıya katıldı. Yönetim, site mevzuatı kitabının içinde yer alan ‘hayvan beslenemez’ maddesini dile getirse de unutulan bir şey vardı, o da 5199 sayılı kanun ve vidanlar. O kitapta ne yazarsa yazsın, 5199 sayılı kanun hayvanları korumaktadır. TBMM, okul, hastane bahçeleri dahil her yerde bu hayvanlar varken site içinde neden olmasın?” dedi.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Önder toplantı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Yönetim, hayvanları istemeyen, korkan sakinler olduğunu, bazı hayvanseverlerin de önüne gelen yere mama koyduklarını, havuzdan su içen kediden huylanan sakinler olduğunu, onun için bu yola başvurduklarını açıkladı. Avukatımız Senem Demirel Acar ile Veteriner Müdürümüz Çağlayan İnanlı da yasa ile ilgili bilgiler verdiler. Biz de HAYTAP olarak çözüm yollarını sunduk. Başka sitelerde olduğu gibi hayvanlar için komisyon kurulmasını istedik. Siteye bir beslenme odağı kurulursa hem hijyenik olacağını hem de hayvanların o bölgeden çok fazla ayrılmayacağını bildirdik. Ayrıca tüm site sakinlerine, bazı taleplerde bulunmadan önce kanun hakkında bilgilendirme yapılmasını önerdik. İzmir Baromuz da kendilerine bilgi yazısı gönderip, besleme yaptıkları için para cezası kesilemeyeceğini anlattı. Yeni Baro Başkanımız Özkan Yücel’e, ricamızla toplantıya katılan Av. Acar ve Veteriner İşleri Müdürü İnanlı’ya çok teşekkür ediyorum. Bundan sonraki gelişmeleri yakından takip ediyor olacağız”