Güncel - TRT İzmir Bölge Müdürlüğü'nde görev yaparken, sosyal medya paylaşımlarından dolayı memuriyetten çıkarılan kameraman Binali Erdoğan, açtığı davayı kazandı. Mahkeme, Erdoğan'ın memuriyetten çıkarılmasını hukuka aykırı buldu.
TRT İzmir Bölge Müdürlüğü İçyayınlar Koordinatörlüğü'nde başkameraman olarak görev yaparken, sosyal medya hesabından 16 Nisan Anayasa Referandumu'na dair 'Başkanlığa hayır' paylaşımlarında bulunan Binali Erdoğan, TRT Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla devlet memurluğundan çıkarıldı. Daha sonra Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla tutuklanan ve 32 gün cezaevinde kalan Binali Erdoğan, tahliye edildi. Erdoğan, memuriyetten çıkarılma kararına da itiraz ederek, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 2. İdare Dava Dairesi'nde yürütmenin durdurulması için dava açtı. Mahkeme, Binali Erdoğan'ın durumunu görüştükten sonra, memuriyetten çıkarılma kararını hukuka aykırı buldu. Mahkeme, kararında Anayasa'nın 125. maddesine atıfta bulunarak, Danıştay ve idari mahkemelerin, idari işlemi uygulamaları halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğabileceğini belirtti. Mahkeme ayrıca, bir kişinin devlet memurluğundan çıkarılmabilmesi için gerekli olan şartların oluşmadığına dikkat çekti.

[caption id="attachment_96060" align="alignleft" width="294"] Binali Erdoğan, İzmir Bölge İdare Mahkemesi 2. İdare Dava Dairesi'nde yürütmenin durdurulması için dava açtı. Mahkeme memuriyetten çıkarılma kararını hukuka aykırı buldu.[/caption]

KARAR HUKUKA AYKIRI


Mahkeme, kararında bir daha devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarılan kişinin; yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi, ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart gibi şeyleri basmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etme gibi suçları işlemesi gerektiğini belirtti. Kararda, Binali Erdoğan'ın bu sayılan suçlardan hiç birini gerçekleştirmediğine dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu fiil mevzuatta öngörülen tanıma uymuyorsa, verilen disiplin cezasının hukuka aykırı olacağı açık. Olayda davacı tarafından yapılan facebook paylaşımlarının yasaklanmış yayın olduğuna, basıldığına ve kurum içerisinde dağıtıldığına, teşhir edildiğine dair herhangi bir tespit bulunmadığı gibi, anılan paylaşımların 657 sayılı yasada tanımlanan 'Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi, ideolojik amaçlı bildiri dağıtmak' fiili kapsamında da bulunmadığı açık.” Gerekçelerini sıralayan mahkeme, Binali Erdoğan'ın memuriyetten çıkarılma kararının yürütmesinin durdurulmasını oy birliği ile kabul etti. Göreve iade edilen Erdoğan ise kuruma geri döneceğini ve mücadeleye kaldığı yerden devam edeceğini belirtti.