Gezi Parkı eylemleri sırasında Okmeydanı’nda başına polisin attığı gaz fişeğinin isabet etmesinin ardından aylarca komada kaldıktan sonra vefat eden Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin dava bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Savcının sanık Fatih Dalgalı hakkında 'bilinçli taksirle öldürmek' suçundan ceza istediği dava, avukatların beyanlarının alınmasıyla devam edecek.

 Duruşma öncesi Berkin Elvan'ın ailesi adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri de katıldı. Taksim Dayanışması tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Katillerin hesap vermesini beklediğimiz Berkin'imizin davasında 20 duruşmanın ardından sona yaklaşıyoruz. 8 senedir Berkinimiz için adalet talebimizi, Berkin'in koşup oynadığı sokaklarda, maydanlarda, adalet saraylarında haykırırken beekinimizi vuran polis görevine devam etti. 5 senedir adaletin peşinden koştuğumuz dava sürüncemede bırakıldı. Yeni bir heyet atansa da bu davanın tarafsızlığı şüphelidir. Sanık Fatih Dalgalının 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapsi talep edildi. Karar verilmesini beklediğimiz bu duruşmada berkin için adalet istiyoruz."

DAVA SÜRECİNDE NELER YAŞANDI? 

Elvan Ailesi'nin avukatları 25 Haziran 2013’te polislerle ilgili "kasten adam öldürme" suçlamasıyla suç duyurusunda bulunmuş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise yapılan suçlamayı "zor yetkisine ilişkin sınırın aşılması" olarak değiştirerek kabul etmiş ve ardından soruşturma başlatılmıştı.

Altı savcı değiştirerek devam eden soruşturma 20 Aralık 2016'da tamamlandı. İddianamede "şüpheli" olarak yer alan polis memuru Fatih Dalgalı'nın "olası kasıtla adam öldürmek" suçundan müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada bugüne dek görülen duruşmalara SEGBİS ile katılan sanık polis, görüntülerdeki kişinin kendisi olmadığını iddia ederken 23 Ocak 2019 tarihli duruşmada dosyaya ulaşan bilirkişi raporunda, Berkin Elvan'ın sanık polis tarafından yapılan atış neticesinde yaralandığı "kuvvetle muhtemel" olarak değerlendirildi. Ancak sanık polisin tutuklanması yönündeki talepler reddedildi.

Berkin Elvan'ın öldürülmesine ilişkin sürdürülen davanın 19. duruşması 29 Ocak'ta İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mütalaada sanık polisin “Bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapsi talep edilmişti.

Mütalaada polis Fatih Dalgalı'nın savunmasına, soruşturma ve dava aşamasında dosyaya giren bilirkişi raporlarına yer verilmiş, savcı bunların olayı aydınlatmaya yeterli olduğunu savunarak soruşturmanın derinleştirilmesine gerek olmadığını belirtmişti.

Elvan ailesi avukatları mütalaaya karşı savunma yapmak için süre talep etmiş, bunun özerine mahkeme bir sonraki duruşmayı 18 Haziran 2021 tarihine ertelenmişti.