İzmir'in Bergama ilçesinde Kaymakamlık Atatürk Anıtı'na çelenk sunma merasimiyle dün başlayan 86'ncı Uluslararası Bergama Kermesi ve Kültür Sanat Festivali, 26 Haziran tarihine kadar ziyaretçileriyle buluşacak. Festivalin ilk gününde Endüstri Meslek Lisesi önünde başlayan kortej yürüyüşü, İstiklal Meydanı Şadırvan Cami önünden Cumhuriyet Meydanı'na kadar ilerledi. Konser, tiyatro, söyleşi, panel, yerli yabancı halkoyunları gösterileri, sportif etkinlikler ve hediyelik birçok ürünün yer aldığı standları ile ziyaretçilerini ağırlayacak olan festivalin açılışına İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanoğlu, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Azerbaycan Seki Valisi Elhan Usubov ile çok sayıda vatandaş katıldı.


'BU FESTİVALLER TANITIMA KATKI SAĞLAYACAK'

Festivalin açılışında konuşan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Bergama'nın Bakırçay havzasında, bereketli ovaların üzerinde güzeller güzeli bir şehir olduğuna vurgu yaparak festivalde alın teriyle ürettikleri ürünleri sergileyenlere teşekkürlerini iletti. Köşger, "Mekanları güzelleştiren insanlardır. Burayı da güzelleştiren sizsiniz. Bu festivalin 86'ncısını kutluyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başlatmış. Bir iyiliği başlatmak çok değerlidir. Onu minnet ve şükranla yad ediyoruz. Bu güzelliği 86 yıldır devam ettiren sizlere de ne kadar teşekkür etsek azdır. Birlik beraberliğimizi muhafaza ettiğimiz sürece daha nicelerini yaparız. UNESCO'nun dünya miras listesinde olan Türkiye'de 17 yer var. Bunlardan biri Bergama. Buradaki tarihi eserler çok önemli ama tanıtım eksikliğimiz var. Bu festivaller buna katkı sağlayacak" dedi.


'TÜM DÜNYAYA TANITMAK İÇİN BU KERMES ÇOK ÖNEMLİ'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ "86'sını düzenlediğimiz bu kermes en eski festival. Gazi Mustafa Kemal'in talimatıyla 1937'de başlayan bu kermes bugüne kadar aksamadan devam etti. Bergama tarihi hem Osmanlı'ya hem Karesioğulları'na hem de milattan önceye dayanan tarihi eserlerle güzel bir ilçemizdir. Doğal tarihi güzellikleri ve kültürel zenginlikleri tüm dünyaya tanıtmak için bu kermes çok önemli. Bir yandan halk oyunları devam ederken bir yandan da konferanslarla ilçemizin tarihini, kültürünü anlatıyoruz. Marka şehir olma noktasında Bergama'yı tanıtmak için bize önemli görev düşüyor. Bergama'yı Bakırçay Havzamızı dünyaya tanıtmak ve burada yaşayanların standartını arttırmak için çalışmalara devam edeceğiz" açıklamalarında bulundu.


'MİLLET BAHÇEMİZİN İNŞASINA ÇOK YAKINDA BAŞLAYACAĞIZ'

Pandemi yüzünden kermesi iki yıl yapamadıklarını anlatan Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ise 2 yıl aradan sonra beş ayrı medeniyetten izler taşıyan topraklarda bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Konuşmasında görev süresi boyunca Bergama'da yapılan hizmetleri sıralayan Koştu, şöyle konuştu: "Önümüzdeki günlerde teslimini yapacağımız TOKİ konutları ve 500 kişilik öğrenci yurdunun Bergama'ya kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Altyapı çalışmaları kapsamında temiz bir çevre şiarı ile ilçemizdeki konutların büyük bölümünü doğalgaz ile buluşturduk. 42 kilometrelik Aliağa Bergama doğalgaz ana üretim hattını hizmete aldık. Göreve geldiğimizde yüzde 25 doluluk oranına sahip Bergama Organize Sanayi Bölgesi görev süremiz içerisinde tamamen dolmuş pandemiye rağmen fabrikaların temelleri yükselmeye başlamıştır. İzmir-İstanbul Otoyolu, Kuzey Ege Otoyolu ve Çanakkale Köprüsü'nün açılmış olması ilçemizin önemini arttırmıştır. Şehrimize yeşil alan kazandırmak için Millet Bahçemizin inşasına çok yakında başlayacağız. Tarihi eserleri restore ediyoruz. 4 adet tarihi köprünün de restorasyonunu başlatacağız. Belediyemize gelir getirici özelliği ile güneş enerjisi santralimizi geçen yıl devreye aldık. Kapasitesini arttıracağız."


Azerbaycan'ın Şeki Kenti Valisi Elhan Usubov, Şeki'nin Bergama gibi bir festival şehri olduğuna dikkati çekerek, "Bu güzel festivalde çok memnun oldum. Devletlerimiz arasındaki kardeşlik, dostluk derin tarihi köklere sahiptir. Azerbaycan ve Türkiye birbirine destek görür. Her zaman birbirinin yanındadır. Bizler kederi de sevinci de bir olan sözde değil amelde de kardeş olan iki devletiz, iki halkız" dedi.


MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanoğlu de kermeste olmaktan gurur duyduğunu ifade edip, "Bergama tarihin kendisine armağan ettiği kültürel güzellikleriyle kıymetli bir ilçemizdir. MHP olarak değerlerimize sahip çıktıkça, birbirimize el uzattıkça güzel günler hep bizlerin olacaktır diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.


Festivalde konuşmaların ardından mehteran ve halk oyunları gösterileri yapıldı. Gecede sahne alan şarkıcı Melek Mosso sevilen şarkılarıyla Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlara keyifli anlar yaşattı. (DHA)