4 Ekim Dünya Hayvan Hakları Günü'nde sahipsiz hayvanların yaşadığı sorunlara İzmir'de dikkat çekildi. Etkinlik kapsamında düzenlenen oyun ise vatandaşları gözyaşlarına boğdu.

Haber / Mustafa OĞUZ

İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı İzmir Şube Müdürlüğü ve Hayvan Hakları Federasyonu-HAYTAP işbirliği ile 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü kapsamında, Konak Meydanı'nda “Beni Terk Etme” başlıklı bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte Orman Su İşleri Şube Müdürlüğü, HAYTAP ve Valilik tarafından broşür, kitapçık ve ücretsiz fidan ve mama kapları dağıtıldı, Altay takımı da bir pankartla destek verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi etkinliğe katılanlara ücretsiz mama dağıtırken, Ayhan Işık Sanat Akademisi oyuncuları ise tiyatro gösterisi yaptı.

GERÇEK SANDILAR


Hayvanların terk edilmesine dikkat çekmek için Konak Meydanı'nda doğaçlama yapılan tiyatro gösterisi vatandaşları ağlattı. Bunun bir oyun olduğunu bilmeyen vatandaşlar, “çocuğumu terk ediyorum” diyen babaya tepki gösterirken yaşanan dramatik sahne gözyaşlarına neden oldu. Tiyatro sanatçıları ise bunun bir gösteri olduğunu söyleyerek “Hayvanlar da sizin çocuğunuz gibidir. Onları terk ettiğinizde bugün burada gördüğünüz acıyı onlar da yaşar. O nedenle hayvanlarınızı sokağa bırakmayın” dedi.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Mustafa Yıldız, günümüzde hayvan haklarını savunmak amacıyla kurulan dernek sayısının hızla artış gösterdiğine dikkat çekti.

tepe

OYUNCAK DEĞİLLER

Hayvanların birer oyuncak gibi görülmemesi gerektiğini söyleyen Yıldız, “İzmir Valiliği olarak bugünü çok önemsiyor ve bugünün önemi konusunda duyarlılığımızı vatandaşlarımızla paylaşmak istiyoruz. Bu dünya yalnızca insanlara ait değil; içinde yaşadığımız dünyayı aynı zamanda hayvanlarla paylaşıyoruz. Hayvanlar tabiatın olmazsa olmaz parçalarıdır. Çocuklarımıza küçük yaştan itibaren bütün canlılara ve doğaya olduğu gibi hayvanlara dönük duyarlılık oluşturmak ve hayvan sevgisi aşılamak her anne babanın görevi olmalıdır. Her çocuk hiç değilse sokak hayvanlarına bir tas su vermenin mutluluğunu mutlaka yaşamalıdır. Aç ve susuz bir hayvanı besleyen aynı zamanda kendi ruhunu da besler” ifadelerini kullandı.
İzmir Valiliği Sosyal Etüd ve Projeler Müdürü Hatice Suna Bina ise, “İzmir Valiliği olarak, günümüzde dezavantajlı bir grup durumuna gelen can dostlarımız hayvanları da Allah’ın birer emaneti olarak görüyoruz. Kadim devlet geleneğimizde de var olan bu konudaki duyarlılığımızı belirgin bir şekilde ortaya koymak ve siz değerli insanlarımızı da bu duyarlılığa davet etmek üzere bu farkındalık etkinliğini düzenlemiş bulunuyoruz. Bizlere öncülük eden Valimiz Erol Ayyıldız’a, katkıda bulunan Orman ve Su İşleri İzmir Bölge Müdürlüğü’ne, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve HAYTAP temsilcilerine teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Onlar da acı çeker

candost-(1)HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder çeşitli nedenlerle petshop ve üretim çiftliklerinden alınan hayvanların, hediye edilip çoğunlukla terk edildiğini belirterek, “Bu hayvanlar birer oyuncak olmayıp, aynı bizler gibi duyarlı ve hisleri olduğundan terk edildiklerinde acı çekiyorlar. Sokak ve bakım evlerimiz terk edilen hayvanlarla doludur. Satın almayıp bu canları sahiplenip terk etmemeliyiz” dedi. Hayvansever Ayşe Mayda da her hayvan hakları etkinliğine olduğu gibi 4 Ekim'de de gönüllüleri yalnız bırakmadı.