Haber/ Özge GÜNERKEN

İzmir’de koronavirüs nedeniyle durma noktasına gelen sosyal hayat sadece insanları değil hayvanları da olumsuz etkiledi. Özellikle merkeze uzak bölgelerde ve salgın nedeniyle kapalı olan işyerlerinin yoğun olduğu noktalarda besleme sıkıntısı yaşanırken; kent genelindeki belediyelerin veterinerlik işlerinin eksik personel ile çalışması rutin görevlerin kimi ilçelerde aksamasına yol açtı.

İzmir Valiliği’ne ve Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir Şube Müdürlüğü’ne yapılan şikayetler üzerine Büyükşehir Belediyesi ile 30 ilçe belediyesine alınan kurul kararı ile ilgili yazı gönderildi. Vali Yardımcısı Erhan Günay imzalı yazıda; “Son zamanlarda Valiliğimize yapılan birçok şikayette bazı ilçe belediye başkanlıklarının kurul kararını uygulamadıkları, sokak hayvanlarının beslenmesine dair herhangi bir çalışma yapmadıkları, barınaklardaki kısırlaştırma faaliyetlerini aksattıkları belirtilmiştir. Bu nedenle, bütün belediye başkanlıklarının sokak hayvanlarının beslenmesi konusunda gerekli çalışmaları yapmaları ve kurul kararını uygulamaları hususunda bilgi ve gereğini rica ederim” ifadeleri yer aldı.

Nüfus patlaması olur

İzmir’de besleme konusunda tüm kurumların üzerine düşeni yapmaya gayret ettiğini kaydeden Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder son haftalarda kendilerine daha çok kısırlaştırma ile ilgili şikayetler geldiğini belirtti. Önder, “Büyükşehir Belediyesi, Bornova Belediyesi gibi halen canla başla kısırlaştırma yapan güzel örnekler var. Ayrıca imkânları kısıtlı olmasına rağmen birçok uzak ilçede de kısırlaştırma yapılmaya çalışılıyor. Ancak bize gelen şikayetler yoğunlukla Konak, Karabağlar ve Karşıyaka’da kısırlaştırmanın bir süredir durduğu yönünde. Örneğin geçtiğimiz hafta Adliye avukatları bölgede yüze yakın köpek olduğunu görerek kızgınlık dönemindeki 3 köpeği Konak Belediyesi’ne götürmüş. Ancak kısırlaştırma yapılmayacağı yanıtını almışlar. Tüm belediye yetkililerine soruyorum: Salgın yaz sonuna kadar devam ederse, belediyeler bu tarihe kadar kısırlaştırma yapmayacak mı? Zaten ideal rakamların çok altında yapılan kısırlaştırmalar bir de aylarca durursa, sokak hayvanı nüfusunun patlamaması mümkün mü? Bir an evvel bu yanlıştan geri dönülmeli” diye konuştu.

Konuyu Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a da ilettiğini söyleyen Önder “Biz zaten veteriner işlerinden yüzlerce kısırlaştırma yapmalarını beklemiyoruz. 13 gündür 3 köpek kısırlaştırılsın diye bekliyoruz. Bu tip veterinerlik-STK inatlaşmalarıyla ilerleme kaydetmemiz mümkün değil. Birlikte el ele çalışalım istiyoruz” dedi.

Kısırlaştırma yapmayan belediyelerin çıkarılan genelgeyi gerekçe gösterdiklerini de belirten Önder şu hatırlatmayı yaptı: “Kurul kararında koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirlerin, rutin hizmetleri aksatmayacak şekilde yapılması gerektiği açıkça belirtilmiş. Kısırlaştırma da rutin bir hizmettir.”

Bir iki haftaya başlanacak

Konak Belediye Başkanlığı’ndan alınan bilgiye göre kısırlaştırma çalışmaları en geç 2 hafta içinde yeniden başlayacak. Yetkililer, “Personel sıkıntısı nedeniyle gerçekten zor günler geçiriyoruz. Konak’ta besleme ve kaza ya da hastalık nedeniyle getirilen hayvanların ameliyatlarına yetişebiliyoruz. Ancak Başkanımız Abdül Batur’un da talimatı var; en kısa sürede kısırlaştırmalara yeniden ağırlık vereceğiz. Kısırlaştırmanın önemini biliyoruz. Buradan gönüllülere de çağrımızdır; besleme için desteğe ihtiyacımız var. Mama dağıtımı konusunda yardım etmek isteyenler bize başvurabilirler” dedi. Karşıyaka Belediyesi’nden alınan bilgide de personel sıkıntısı sebebiyle randevusuz kısırlaştırma alamadıklarını ancak iki hafta içinde yeniden kısırlaştırmaların başlayacağı belirtildi.

Bir çift köpek= 67 bin köpek

Yapılan istatistiklere göre kısırlaştırılmayan bir çift köpek bir yılda yavruları ile 16, ikinci yılda 128, üçüncü yılda 512, dördüncü yılda 2 bin 48, beşinci yılda 12 bin, altıncı yılda ise tam 67 bin köpek popülasyonuna ulaşıyor. Durum böyle olduğu için de kısırlaştırma sokak hayvanı nüfusunu kontrol altına alabilmenin, canları çeşitli hastalıklardan korumanın tek yolu olarak ön plana çıkıyor. Hayvan hakları savunucuları, Türkiye’de kısırlaştırma çalışmalarının çok yetersiz olduğunu dile getirerek, tüm kurumların ortak çalıştığı tüm kentleri kapsayan eşzamanlı kısırlaştırma seferberliği ilan edilmesini uzun yıllardır talep ediyor.