Haber / Didar DEMİRCİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş İzmir Şubeleri Konak SGK’nın önünde bir araya gelerek belediye işçilerin taleplerini haykırdı. İşçiler, “Hükümet istifa. AKP mezara, halk iktidara. Elektrik zamları geri alınsın. Şalter inecek bu iş bitecek. Belediye işçilerine ayrımcılık son bulsun” şeklinde sloganlar attılar. Ülkedeki ekonomik krize dikkat çeken ve hayat pahalılığına vurgu yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, iktidara eleştirilerini sıralayarak basın açıklamasını okudu.

ÜCRETLERİMİZ İYİLEŞTİRİLSİN

Belediye işçilerinin ücretlerinde iyileştirme talep ettiğini hatırlatan Sarı, “Bugün belediyelerde kadrolu ya da şirket işçisi olarak çalışan işçilerin ücretleri artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında ciddi bir biçimde erimiştir. Bir önceki yılın ekonomik şartları göz önünde bulundurularak imzalanmış olan toplu iş sözleşmelerinin önemli bir kısmı ne yazık ki, bugünün ekonomik şartlarını karşılamaktan uzak kalmıştır. Belediye işverenlerine çağrımız bu işyerlerinde yeni toplu iş sözleşmelerini beklemeden ücretlerde iyileştirme yapmalarıdır. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam eden işyerlerinde de artan hayat pahalılığı ve ekonomik koşullar mutlak suretle işverenler tarafından göz önünde bulundurulmalı ve üyelerimizin kayıplarını giderecek tekliflerle masaya gelinmelidir” sözlerini kaydetti.

BELEDİYE İŞÇİLERİ DE KAMU İŞÇİSİDİR

Belediye işçilerinin kamu işçisi olduğunun altını çizen Sarı, belediye işçilerinin bugün birçok ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığını dile getirdi. Sarı, “Siyasal iktidar tarafından çalışanlara yönelik yapılan ya da yapılması planlanan kısmi düzenlemelerde belediye işçilerinin adı bile ne yazık ki geçmiyor. Kamu işçileri ve kamu çalışanlarına yönelik yapılan düzenlemelerden belediye işçileri yararlanamıyor ve dışında tutuluyor. Bunun en son örneği kamu işçilerine yapılan ek yüzde 2,5’lik iyileştirme zammıdır. Kamu hizmetleri bir bütün olup, merkezi ya da yerel ayrımı olmaksızın kamu çalışanları (işçi/memur) eliyle yürütülür. Kamu çalışanlarının işçi ya da memur, merkezi ya da yerel hakları iyileşecekse toplu olarak iyileştirilmelidir. Bu durumdan hem hükümet hem de belediye işverenleri sorumludur” dedi. 696 sayılı KHK ile kamuda çalışan taşeron işçilerden merkezi idarede bulunanlar doğrudan kadroya geçerken, belediyelerde çalışan işçiler ise ne yazık ki kadro yerine belediye şirketlerine geçiş yaptığını hatırlatan Sarı, “Bu mağduriyet bir an önce sona erdirilmeli ve belediye şirketlerinde çalışan işçiler de diğer işçiler gibi kadroya geçirilmeli ve ilave tediye hakları ise derhal verilmelidir” dedi.

BAŞKAN DA İŞÇİ DE ŞİKAYETÇİ

CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı’nın belediye gelirlerinin az olması nedeniyle açıkladığı kamuoyu açıklamasına bugün işçiler de dahil oldu. İşçiler adına konuşmalarına devam eden Sarı, belediye gelirlerinin artırılmasını ve personel gideri sınırlamalarının sona ermesini talep etti. Sarı, “Merkezi idareden farklı olarak yerel yönetimler daha kısıtlı ve belirli kaynaklarla yönetilmektedir. Son yıllarda hizmetlerin merkezden yerele kayma politikası ile beraber birçok kamu hizmeti yerel yönetimler olan belediyeler eliyle yerine getiriliyor. Belediyelerin sorumluluk ve yetki alanları genişlerken kaynaklar aynı oranda büyümüyor. Belediyelere ayrılan merkezi bütçe kaynakları acilen arttırılmalı, işçi ücretleri konusunda merkezi bütçeden belediyelere doğrudan pay ayrılmalıdır” sözlerini kaydetti.

Bu sese kulak verin

Sarı, mücadeleyi büyütme çağrısında bulunarak işçilerin taleplerini şu şekilde sıraladı:

• Belediye İşçileri de Kamu İşçisidir, Bu Nedenle;

• Tüm Belediye İşçilerine Ek Zam ve Ücretlerinde İyileştirme İstiyoruz.

• Belediye Şirket İşçilerine Kadro ve İlave Tediye Hakkı İstiyoruz.

• Taşerondan Kadroya Geçen İşçiler Zorunlu Emekli Edilmesin İstiyoruz

• Belediye Gelirlerinin Arttırılmasını, Personel Gideri Sınırlamalarının Kaldırılmasını

İstiyoruz.