İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 4 Eylül Çarşamba günü de kırsal ilçelerin belediye başkanları ile bir araya gelecek.

Büyükşehir Belediyesi'nin 2019-2024 yıllarını kapsayan İzmir Stratejik Planı için Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası'nda toplanan metropol belediye başkanları, görüş ve önerilerini paylaştı. Toplantının basına açık bölümünde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, stratejik planın her kurumun kendi başına yapması gereken bir plan olduğunu belirtti. Soyer, "İzmir denince hem büyük ilçeleri hem sivil toplum kuruluşları, eğer aynı stratejik hedeflerle yol almazlarsa o vakit ortaya iyi bir şey çıkmıyor. Herkes iyi bir şey yaptığını düşünüyor ama ortaya bütüncül bir resim çıkmıyor. Yapmamız gereken şey; bu plan çalışmalarının mümkün olduğu kadar birbiriyle uyumunu sağlamaktır. Tüm Türkiye'ye dünyaya karşı bir İzmir stratejik planı ortaya çıkarmak. Hepimizin uyacağı, takip edeceği ve parçası olacağı bir plandan bahsediyorum" dedi.

Soyer'den o çalışmaya açık destek

Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin stratejik plan çalışmasıyla ilgili ana hatları ortaya koyacaklarını, aynı şekilde sürdürülebilir kentsel gelişim ağıyla ilgili bir sunum yapılacağını aktaran Soyer, ardından ise başkanların görüş ve önerilerini alacaklarını belirtti. Daha sonra basına kapalı devam eden toplantıda, belediye başkanları kendi ilçeleri ile ilgili sunum yaptı. Toplantının ardından Soyer, bir gazetecinin "AK Parti'nin, ilçe belediyelerinin daha verimli çalışabilmesi için büyükşehirlerdeki bazı yetkilerin ilçelere devredilmesi yönündeki çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna, "Çok iyi görüyorum. Keşke daha çok yerelleşse, keşke daha çok yerelin gücü artsa. Hatta kapatılan beldeler tekrar açılsa, köyler tekrar köy olsa. Ne kadar geriye gidilse o kadar doğru. Ne yazık ki otorite ve yetki giderek daha çok merkezileşiyor. Bu da sağlıklı bir şey değil. Çünkü dünyada tersine, otoritenin giderek yerelleşmesi ve merkezi otoritenin yerele devredilmesi gibi bir eğilim var. Dilerim İzmir olarak böyle bir eğilimden nasibimizi alırız ve yerelleşir" yanıtını verdi.  Öte yandan stratejik plan için 4 Eylül Çarşamba günü diğer 18 ilçe belediye başkanının katılacağı ayrı bir toplantı daha gerçekleştirilecek.