İzmir'deki çarşı ve pazarlarda bayram tatili nedeniyle sessizlik hakim oldu. Vatandaşların uzun süren tatilde deniz kenarlarına gittiğini ve işlerinin durgun olduğunu söyleyen esnaf pazartesi gününü bekliyor.

İzmir'de uzun Kurban Bayramı tatili nedeniyle yazlık beldeler yoğun ilgi görürken şehir merkezi boşaldı. Dokuz günlük tatili fırsat bilen İzmirliler sıcak havayı deniz kenarlarında güneşlenerek değerlendirdi. Her zaman kalabalık olan semt pazarları ve tarihi Kemeraltı Çarşısı'ndaki esnaf da adeta sinek avladı. Tatilde müşterinin azalacağını tahmin eden ve önceden hesabını yapanlar şaşkınlık yaşamadı.

SATIŞLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ


3 bin 200 metrekare alana sahip Hatay Kapalı Pazaryeri en boş günlerini yaşayan pazarlardan biri oldu. Pazartesi ve perşembe günü sebze ve meyve, salı günü ise giyim ve züccaciye esnafının tezgah açtığı pazarda, iş yapan esnaf sayısı 10'u geçmedi. Sebze ve meyve halinin de bayram tatili nedeniyle kapalı olmasının pazardaki yoğunluğu etkilediğini belirten esnaf Veli Hıdıroğulları, satışların yarı yarıya düştüğünü anlattı. Bu hafta arife gününden itibaren çok az satış yaptıklarını belirten Hıdıroğulları, "Haftanın 6 günü pazardayım. Normalde boş yer olmazdı. Ama hal kapalı olduğu için ürününü halden alan esnaf pazara gelmedi. Biz patatesleri Ödemiş, soğanları Eskişehir'den getiriyoruz. Bizzat köylüden alıp satıyoruz. Tüketeceğim kadarını alıp satıyorum. Pazarın normal günü öğle saatine kadar 300 liralık satış yaparken bugün 150 liralık yapabildim" diye konuştu. Lokanta yada manavların da semt pazarlarından alışveriş yaptığını anlatan Hıdıroğulları, bayramda onların da pazara ilgi göstermediğini belirterek "Bayramda işlerin böyle olacağını tahmin etmiştim. Bayramın son günü hal açılacak. İşlerimiz biraz daha haraketlenir. Ama asıl pazartesiyi bekliyoruz" dedi.

ÇARŞI DİNLENİYOR


Kalabalık nedeniyle her zaman insanların adım adım ilerleyebildiği tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda da bayram nedeniyle sessizlik hakimdi. Bazı esnaf, öğleden sonra gelen az sayıdaki müşteriyle yetinirken, bazıları da bayram süresince kepenk kapatmayı tercih etti. Taze sebze, meyve ve balık satılan Havra Sokağı'nda yalnızca birkaç dükkanda satış yapıldı. DHA