Röportaj/ Levent ARIÖZ

Türk basketbolunun ekol kulüplerinden, her dönem altyapısından yetiştirdiği oyuncularla ülke basketbolunun lokomotifi olan Pınar Karşıyaka'da özkaynak, çalışmaya devam ediyor. A takım ligde ve Avrupa'da zirve yolunda emin adımlarla ilerlerken, yeşil kırmızılıların altyapısı da alttan oyuncu yetiştirmeye, herşeyden önce gençlerin sporla hayatını disipline etmesine, şekillenmesine, sağlıklı, planlı bir hayat yaşamalarına vesile oluyor. Bunu yaparken de yarışmacı bir şekilde ilerlemelerini sağlıyor. İzmir ekibinin Basketbol Altyapı Sorumlusu ve U16 Başantrenörü Murat Ersöz de yeşil kırmızılıların faaliyetlerinden bahsetti. Pandemi sebebiyle ara verilen alt yaş turnuvalarının açılmasını dört gözle beklediklerini söyleyen Ersöz şöyle konuştu:

Amacımızdan sapmadık

"Pınar Karşıyaka ailesi olarak sezonun açılmasını dört gözle bekliyoruz. Antrenmanlara devam ediyoruz ancak yasaklar sebebiyle maçlar oynanmıyor. Herkes gibi bizler de basketbolu çok özledik.Umarız en kısa zamanda eski basketbol yaşantımıza geri dönebiliriz. Sezonun açılmasıyla birlikte de tüm yaş gruplarımızla, Pınar Karşıyaka basketbol kültürüne yakışan basketbolu tüm yaş gruplarımızla sahalara yansıtmak istiyoruz. Pınar Karşıyaka Basketbol Gelişim Ligi(BGL) takımının bu seneki hedefi, her sene olduğu gibi Pınar Karşıyaka’nın süper lig takımında antrenman yapabilecek, takım kadrosuna girebilecek, süre alabilecek oyuncuları kulübümüze kazandırmaktır.Bu hedefteki çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Her ne kadar Covid 19 bize belli zamanlarda engeller çıkarsa da,amacımızdan herhangi bir sapma olmamıştır.

Pınar Karşıyaka Altyapı Sorumlusu Murat Ersöz, kişisel antrenman yapmanın önemine de şöyle değindi: "Pınar Karşıyaka basketbol alt yapısında derslerden zamanı kalan, eksik yönlerinin gelişmesi için ekstra idman yapmak isteyen her oyuncu için özel antreman yapılmaktadır.Özel antreman yapmadan bir oyuncunun kendini geliştirmesi,belli seviyelerin üzerine gelmesi beklenemez.Takım antremanları bir sporcunun gelişimi açısından tek başına yeterli olmadığı gibi ,adından da belli olacağı gibi takım antremanları takım düzenleri üzerine yapılan çalşmaları içemektedir.Bireysel antremanlar ise doğrudan sporcunun özelinde onun geliştirilmesi gereken yönlerine göre yapılan çalışmaları içermektedir."

Eğitimi önemsiyoruz

"Ülkemizin eğitim sisteminde hem çok iyi bir öğrenci,hem üst düzey bir basketbol oyuncusu olabilmek çok kolay olmamaktadır" diyen Ersöz, " Sporcularımız üniversite sınavına girecekleri dönemde U18 yaş grubu oyuncusu seviyesinde olmaktadırlar. Bu nedenle çoğu zaman eğitim yada basketbol arasında bir seçim yapmak zorunda kalabilmektedirler.Bu sebeplerden dolayı her sporcumuzun profesyonel aşamaya gelene kadar optimum eğitimi almalarını sağlamaya çalışıyoruz.Bu konu ile ilgili Pınar Karşıyaka olarak bazı kolejlerlerle işbirliği içinde bulunmaktayız" diye konuştu.

Altyapı eğitimi 7 yaşında başlıyor

Pınar Karşıyaka basketbol altyapısı olarak spor okullarında 7 yaşından itibaren eğitimin başladığının altını çizen Murat Ersöz, " İlk lisansının U10 takımı ile çıkmasından sonra BGL takımına gelene kadar 9 sene boyunca Pınar Karşıyaka altyapısında eğitim almaktadır. Her yıl yapılan Pınar Karşıyaka basketbol alt yapı seçmeleri, eğer covid 19 sebebiyle bir aksilik olmadığı takdirde,Haziran ayının ilk yada ikinci haftasında yapmayı planlıyoruz" cümlelerini kullandı.

Altyapıda diyetisyen gözetiminde beslenme

Gençlerin gelişimi için olmazsa olmazlardan olan beslenmeye de dikkat ettiklerini sözlerine ekleyen Ersöz, "Pınar Karşıyaka basketbol altyapısında son 2 sezondur görev alan diyetisyen arkadaşımız Hande Altınkıran U10 takımlarımızdan başlayarak, U18 takımımıza kadar beslenme alışkınları ve düzenlemeleri üzerine çalışmalar yapmaktadır. Ayrıca Psikolog arkadaşımız Dila Akdemir kendi branşları ile ilgili olarak, çocuklara bilgilendirme eğitimleri yapmaktadırlar.