İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı son oturumunda, Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı meclisin onayına sunulmuştu. Parkın doğal dokusunun korumasının hedeflendiği ve yeşil alanlarının artırılmasının öngörüldüğü plana ek olarak Kültürpark’ın Ekosistem Koruma Planı’nın da hazırlandığı belirtilmişti. Plan kapsamında; Kültürpark’ın tarihi kapıları, Ada ve Göl gazinoları ile Pakistan Pavyonu olarak bilinen tescilli yapılar ile korunması önerilen yapılar hariç olmak üzere yıkılıp yeniden yapılacaklar için emsal değeri yüzde 5’i geçemeyecek. Ayrıca yıkılıp yeniden yapılacak yapılardan şu an 27 bin metrekare tabana oturan fuar hollerinin en fazla 12 bin metrekare olarak yapılabileceği hüküm altına alınacak. Sadece hollerin bulunduğu alandan 15 bin metrekare alan, yeşil alan ekosistemine dahil edilecek. Kültürpark Platformu, hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planı hakkında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e açık mektup gönderdi.

MECLİS OLUŞTURULMALI

Platform tarafından yazılan mektupta, Kültürpark için ancak koruma amaçlı plan yapılabileceği ve alanda yapılaşmanın söz konusu olmaması gerektiği belirtildi. Mektupta ayrıca, koruma planında sınırlı bilgi verildiğinin altı çizildi ve bunun sonucunda Kültürpark’ta yapılaşma seçeneğinin ortaya çıktığı söylendi. Açıklamada, “Kente ait bir miras olan bu alanda yapılaşmadan, yapılaşma haklarından söz edilmemelidir. Burada sadece ve sadece koruma planı yapılabilir. Sınırlı bir şekilde aktarılan bilgiden anlıyoruz ki önümüze yeni bir 'yapılaşma' seçeneği konmaktadır. Alan hala inşaat pazarlıklarına ve emsallere konu edilmektedir. Kültürpark'ta yaşanan sorunların çözümü için demokratik bir Kültürpark Meclisi'ni de içerecek şekilde katılımcı ve çoğulcu bir yönetim modeli ile yaşamdan yana bir Koruma Amaçlı İmar Planı ve Alan Yönetim Planı'nın hazırlanıp, uygulanmasını isteyenleriz” denildi.

NE ZAMAN PAYLAŞILACAK?

Mektupta, Soyer'e şu sorular yöneltildi: “Koruma Amaçlı İmar Planı, onay süreci öncesinde ilgili aktör ve hemşehrilerin görüşlerini katmasına izin verilecek şekilde kamuoyu ile ne zaman paylaşılacaktır? Demokratik bir Kültürpark Meclisi'ni de içerecek şekilde katılımcı ve çoğulcu bir yönetim modeli ve Alan Yönetim Planı sizin deyiminizle “Kültürpark’ın Anayasası’nda nasıl yer almaktadır? Kültürpark’ın Anayasası’nda 420 bin metrekarelik toplam yüzölçümünün dağılımı nasıl öngörülmektedir? Bu nüfusu 4 milyonu zorlayan bir kentin neredeyse tek yeşil alanı için yeterli midir? Lütfen detaylarıyla paylaşır mısınız? Kültürpark’ta yapılacak her işin, atılacak her adımın daha önce de olduğu gibi takibinde olacağımızı, muhataplığımızı sürdüreceğimizi; yaşamdan yana alınacak tüm kararların ve izlenecek her yolun destekçisi olacağımızı belirtiyoruz.”