Haber / Didar DEMİRCİ

19 yaşındaki Umut Gündüz, bisiklet kullanırken alkollü bir sürücünün kendisine çarpması sonucu hayatını kaybetmişti. Umut’a çarpan sürücünün hak ettiği cezayı alması için aylardır adalet arayan Gündüz ailesi, kendisiyle aynı kaderi paylaşan ailelerle bir araya gelerek, bisikletliler için farkındalık oluşturmaya başladı. Gündüz ailesi çıktıkları adalet yolunda, İzmir’de evlatlarıyla aynı kaderi paylaşan Zeynep Aslan’ın ailesiyle bir araya geldi. İki aile, aynı acıyı başkalarının da yaşamaması için çağrıda bulundu.

Kaza değil cinayet

Baba Menderes Gündüz, oğlunun antrenman yaptığı sırada alkollü bir sürücünün kurbanı olduğunu dile getirerek, yaşadıkları süreci gazetemizle paylaştı. Oğluna çarpan sürücünün alkollü olduğuna ve trafikte hız yaptığına dikkat çeken Gündüz, “Bu kaza değil, cinayettir. Umut’a çarpan sürücü 4 ay tutuklu yargılandığı için ‘Uzun tutukluluk mağduriyeti’ gerekçesiyle serbest bırakıldı. Mahkemede de sürücüyü kayıran bir tavır var. Mahkeme süreci adil ve nitelikli yönetilemedi” dedi. Sürücünün serbest kalmasının ardından karara itiraz ettiklerini ve seslerini duyurmak için Adalet Bakanlığı önünde 6 hafta boyunca oturma eylemi yaptıklarını dile getiren Gündüz, “Bakanlığa sesimizi duyurmak istedik ancak karşımızda emniyet güçlerini bulduk. Bizi engellediler. Kimse bizi duymadı” diye konuştu.

İki yılda 286 ölüm

“Umut için adalet, herkes için adalet” diyerek bir yolculuğa çıktıklarını açıklayan Gündüz, sözlerini şöyle sürdürdü: “5 yaşındaki kızım, eşim ve ben 23 gündür yollardayız. Şehir şehir gezerek bizim gibi adalet mağduru aileler ile buluşuyor, sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Bisikletli ölümlere, bisikletin ülkemizde hala yasal anlamda bir güvenceye sahip olmadığına, alt yapı yetersizliğine dikkat çekmeye çalışıyoruz. Son 2 yıl içinde 286 bisikletli oğlumla aynı kaderi paylaştı. Emniyet Genel Müdürlüğü Temmuz 2021 Trafik İstatistik Bülteni'ne göre, Türkiye genelinde 4 bin 758 adet bisikletli kaza meydana geldi.”

Kızı Zeynep Aslan’ı 14 Ekim 2020’de kamyon çarpması sonucu kaybeden baba Reşat Aslan da, adalet bekleyişinde olduklarını söyledi. Aslan, bisikletlilerin güvenliği için yapılması gerekenlere dikkat çekti.

Bisiklet kullanımı düştü

Gündüz ailesinin farkındalık etkinliğine destek veren SS Bisikletliler Hizmet ve Dayanışma Kooperatifi (BİSİKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çelikörs, “Biz kooperatif olarak bisikletin yaygınlaşması için eğitimler veriyoruz, festivaller düzenliyoruz, bir sürü iş yapıyoruz ama bisiklet kazaları olduğu sürece o sessiz çoğunluk korkarak gelmemeye devam ediyor. Kentin bisikletli bir kent olmasının önünde engel oluyor. Bunun önüne geçilmesi için hem bisikletlilerin hem de sürücülerin trafik konusunda eğitilmesi lazım” sözlerini kaydetti.