Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırının ardından Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti açıklama yaptı. Meslek örgütleri saldırıyı kınarken medyaya da uyarılarda bulundu.

Yapılan açıklamalarda yetkililer göreve çağrılırken, nefret dilini kullanan ve kışkırtıcı yayın yapan medya kuruluşları eleştirildi, halka sağduyu çağrısı yapıldı.

Açıklamalar şöyle:

İGC: Nefret söyleminden vazgeçin

Hakkari şehidimizin Ankara'nın Çubuk ilçesindeki cenaze töreninde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıyı, linç girişimini kınıyoruz.

Üst düzey devlet görevlilerinin, emniyet birimlerinin bulunduğu törende gerekli önlemlerin alınmamış olması üzüntü vericidir.

Şehitlerimizin acısı hepimizin yüreğini dağlamıştır. Böyle bir zamanda söylemlerimiz ayrıştırıcı değil birleştirici olmalıdır.

Bazı medya kuruluşlarının yüzümüzü kızartan, hedef gösteren, neredeyse azmettiren kışkırtıcı, nefret dolu dilini ve manşetlerini esefle karşılıyor, mesleğimiz adına utanç duyuyoruz.

Böylesi söylem ve saldırılar toplumumuzu ayrıştırmak ve kırılgan demokrasimizi zayıflatmaktan başka bir amaca hizmet etmez.

Siyasetçilerimizi, devlet yöneticilerini ve tüm medyayı sağduyulu olmaya çağırıyoruz. Halkımızı da provokasyonlara itibar etmemesi yolunda itidale davet ediyoruz.

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, saldırının sorumlularının derhal belirlenip gereğinin yapılmasını talep ediyoruz.

Tüm medya unsurlarını da sorumluluk duygusu ile meslek ilkelerine sahip çıkmaya, düşmanlığı, nefreti değil birliği, demokrasiyi yücelten söyleme davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu

Basın Konseyi: Bu vatan hepimizin

Hakkari'de şehit edilen sözleşmeli er Yener Kırıkçı'nın cenaze törenine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na başkent Ankara'nın Çubuk İlçesi’nde yapılan linç girişimini şiddetle kınıyoruz.

Tek tesellimiz, gerekli önleyici tedbir alınmadığı anlaşılan törendeki saldırıdan ana muhalefet partisi liderinin salimen çıkmasıdır.

Şehit cenazeleri, 82 milyonun acısıdır.

Bakanların, devlet görevlilerinin, kolluk güçlerinin katıldığı şehit cenazesinde yaşanan üzüntü verici saldırının planlı bir tertip olabileceği görülmektedir.

Meydana geleceği öngörülebilir bir saldırı öncesinde gerekli önlemlerin alınmaması kabul edilemez.

Böylesi saldırıların bir daha yaşanmaması için politikacıların ve medyanın nefret söyleminden acilen uzaklaşıp sorumluluk bilinciyle hareket etmelerini bekliyoruz.

Sorumsuzca davranan bazı medya kuruluşlarının ve politikacıların halkı bölmeden, birbirine düşman etmeden, sağduyuyla davranmaları, bekamız için büyük önem taşımaktadır.

Şehitlerimize rahmet diliyoruz. Yaralılarımıza ve saldırıya uğrayan ana muhalefet partisi liderine geçmiş olsun diyoruz.

Bu vatan hepimizin.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu: Aman dikkat!

Türkiye Gazeteciler Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, toplumda kin ve nefret duyguları oluşturan manşetlere imza atan ve aynı tür haberlere yer veren medya organları şiddetle kınanırken, Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırının da provakasyon amaçlı olduğuna vurgu yapıldı. TGF Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Yılmaz Karaca imzasıyla yapılan açıklama şöyle:

“31 Mart yerel seçimleri ile birlikte örnek bir demokrasi sınavı veren ülkemiz, bilinçli bir organizasyonlar zinciri ile yeniden çirkin bir kaos ortamına sürüklenmek istenmektedir. Hainliği tescilli ve dış güçlerle desteklendiği aşikar olan lanet örgütün kahrolası teröründe yaşamını yitiren şehitlerimiz, hepimizin şehidi, yaşanan onulmaz acımız da hepimizin acısıdır. Buna rağmen manipülasyon hedefli ve misyonu belli bir kısım medyanın, algı oluşturma amaçlı attıkları manşetler ve yaptıkları haberleri ile evrensel gazetecilik ilkeleriyle bağdaşmayan, toplumu kin ve düşmanlığa teşvik eden yayınları asla kabul edilemez. Cumhuriyet savcılarımızı, aslında doğrudan yayın yoluyla işlenmiş suçlar kapsamına giren bu tür neşriyatlara karşı res’en göreve çağırıyoruz. Nitekim, bu tür yayınların da etkisiyle yaşanan son derece çirkin olaylara, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırı ile ne yazık ki, bir yenisi daha eklenmiştir.

Burada saldırıya uğrayan siyasi liderin kimliği veya partisinin adı asla önemli değildir. Zira hain saldırıya uğrayan aslında kişi değil, toplumun bizzat kendisidir. Bu saldırılar bireysel olarak şahıslara değil, gerçekte zor şartlara rağmen demokrasi mücadelesi veren ve bunu da tüm seçimlerde sandık başına koşarak kanıtlayan Türk halkına karşı yapılmaktadır. Amaç toplumu bölüp parçalamak, hedef de Türkiye’yi kanlı bir kardeş kavgasına sürükleyerek darmadağın etmektir. TGF olarak devletimizin en tepesinden en alttaki görevlisine kadar herkesi kurulan bu hain tuzağa karşı uyarıyor, vatandaşlarımızı her zaman olduğu gibi yine sağduyulu davranmaya ve sükunetlerini muhafaza etmeye çağırıyoruz. Türkiye asla parçalanamayacak ve bu güzel ülkenin evlatları birbirine düşürülemeyecektir. Tamamen yok edilmeye çalışılan Türk basınının, yüreği vatan sevgisiyle atan gerçek gazetecileri de bu hain kumpasa asla izin vermeyecektir. Kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”