CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, AKP’nin 18 yıllık iktidarında yerel ve ulusal medyanın büyük çöküş yaşadığını belirterek 2020 yılında yaşanan baskıyla ilgili bilgi verdi. Kılınç, “2020 yılında gazetecilere 361 dava açıldı. Toplam 54 olayda 86 gazeteci gözaltına alındı. RTÜK medya kuruluşlarına 67 para cezası, 1 kapatma, 49 yayın durdurma, 6 uyarı verdi. Yine yıl boyunca toplam 58 olayda 67 gazeteci saldırıya uğradı. Bağımsız yayıncılık yapan gazete ve dergilerin haberlerine 368 sansür uygulandı. İnternet üzerinden engellenen ve silinen haber sayısı ise binlerle sayılmakta. Anayasa Mahkemesi kararına rağmen Oda TV hakkındaki kapatma kararı 10 aydır kaldırılmamaktadır” dedi.

306 KİŞİ İŞSİZ KALDI

Kamudan reklam alamayan bağımsız medyanın resmi ilanlarına da haksız hukuksuz şekilde el konulduğunu ifade eden Kılınç, şu verileri paylaştı: “Turkcell, Türk Telekom, Emlak Konut, TOKİ, Vakıf Katılım Bankası, Çaykur gibi devlet kuruluşları ile TMSF bünyesinde şirketlerden iktidar medyasına 2020 yılı içerisinde 10 milyon saniyeyi aşkın reklam verilirken bağımsız medyaya 1 saniye bile reklam verilmemiştir. 2020 yılı içinde RTÜK, Tele 1 ve Halk TV’nin ekranlarını beşer gün karartırken bağımsız televizyon kanallarına toplam 10 milyon liralık para cezası kesilmiştir. Olay TV’nin de kapanmasıyla 2020 yılında 306 gazeteci işsiz kaldı. 97 gazeteci baskı ve sansür nedeniyle istifa etti.”

137 GAZETE KAPANDI

Kovid-19 pandemisinin halkın doğru bilgiye ve habere ulaşmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Kılınç, sözlerine şöyle devam etti: “Saray, bir yandan pandemiyi medyaya baskı kurmanın aracı olarak kullanırken öte yandan pandeminin yarattığı olumsuz ekonomik koşullara karşı özellikle yerel-bölgesel medyayı kaderine terk etmiştir. Pandemi sürecinde reklam kampanyalarının geri çekilmesiyle radyo ve televizyonlar asgari giderlerini karşılayamaz duruma gelmiştir.”

Kılınç, başkanlık sistemine geçilmesiyle medyadaki kan kaybının hızlandığını, 2017-2019 yılları arasında yerel ve ulusal düzeyde yayın yapan 137 gazetenin kapandığını söyledi. Dolara endekslenen Türksat uydu kiralarının ödenemez duruma geldiğini belirten Kılınç, 2018 yılında Türksat uydu platformunda 890 televizyon kanalı bulunurken günümüzde bu sayınının 354’e düştüğünü açıkladı.

İGC: Yüzde 25'i işsiz

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, 10 Ocak'ın yıllardır Çalışamayan Gazeteciler Günü olarak anıldığı belirtilerek, “Türkiye’de gazetecilerin yüzde 25’i işsiz. Ekonomik ve siyasi baskıların arttığı, gazetelerin ve televizyonların kapanmak zorunda kaldığı, binlerce basın emekçisinin baskılarla yıldırılmaya çalışıldığı, haklarının gasp edildiği, işsiz bırakıldığı bir dönemde mesleğimizin onur gününü ne yazık ki bu yıl da gönül rahatlığıyla kutlayamıyoruz. Her yıl açıklanan basın özgürlüğü raporlarının özeti bile içinde bulunduğumuz durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne seriyor” denildi.

TEHDİT ALTINDA

Açıklama şöyle devam etti: “Yaşadığımız dönemde tutsak edilen sadece gazetecilerin kalemleri değil halkın haber alma hakkı ve ifade özgürlüğüdür. Dolayısıyla demokrasi de tehdit altındadır. Ülkemizde gerçek anlamda gazetecilik yapmak her dönem zor olmuştur. Buna rağmen mesleklerinin gereğini yerine getiren onurlu gazeteciler hiçbir zaman geri adım atmamıştır.

Her zaman olduğu gibi mesleğini ilkeli bir şekilde yapan onurlu meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyor, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü ne yazık ki bu yıl da kutlayamıyoruz. Mesleğimizin en önemli günlerini adına yakışır bir şekilde coşkuyla kutlayacağımız günler gelene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”

 

'Uzun yıllardır mücadele günü'

Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan yapılan açıklamada, “Güvencesiz ve sendikasız çalışmanın yüzde 90’ı aştığı, 67 gazetecinin cezaevinde olduğu medya sektöründe 10 Ocak, kutlanmayı değil, mücadele edilmeyi gerektiriyor” denildi. Açıklamada, “Ülkenin önemli meselelerinden birisi olan işsizlik sorunu, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik engellerle boğuşan gazeteciler üzerinde daha yakıcı bir tehdit olmaktadır. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün (RSF) dünya basın özgürlüğü endeksinde Türkiye 154'üncü sırada. Basın ve ifade özgürlüğü önündeki kısıtlamalar, gazetecilerin ekonomik ve sosyal hak mücadelelerini ve sendikal haklarını da baskılayan bir faktör olarak değerlendirilmeli” ifadelerine yer verildi.

 

CHP'lilerden basına destek

CHP'li milletvekilleri de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle mesaj yayınladı. CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, AKP iktidarının dürüstçe gazetecilik yapmaya çalışan gazetecileri işsizlik ve cezaevi ile tehdit ederek, özgür basına pranga vurmak istediğini belirtti. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, gazeteciler arasında işsizliğin yüzde 30’ları bulduğuna dikkat çekti. AKP iktidarında basın ve ifade özgürlüğünde uluslararası alanda her yıl geriye gidildiğini hatırlatan Sertel, “Gazeteciler işsiz. Gazeteciler tutuklu. Gazeteciler ağır baskı altında” dedi.

'YANLARINDAYIZ'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Ekranların karartıldığı, muhalif anlayışın susturulmaya, gazetecilerin cezalandırmaya devam ettiği günümüzde, tüm zorluklara, baskı ve itirazlara rağmen gazetecilikten ödün vermeyen basın emekçilerinin direncinin, gazeteciliği ticari faaliyet zanneden patronların anlayışını dize getireceğinden şüphe duymuyoruz. Tüm basın emekçilerinin haklarına erişmesi için mücadelelerinde yanlarındayız” ifadelerini kullandı. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına, basın özgürlüğünü kurarak gireceğiz” derken CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş ise, “Her günlerini baskı ve gözaltılarla geçiren gazeteciler, artık 10 Ocak'ı kutlamıyor. Kutlayacak bir günümüz kalmadı” diye konuştu. İYİ Parti Manisa İl Başkanı Hasan Eryılmaz da, Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan ve yönetimini ziyaret etti. Eryılmaz, “Tüm baskı ve sindirme politikalarına rağmen doğruyu ve gerçeği yazan, kalemini silah olarak değil kamuoyunu bilgilendirmek için kullanan tüm gazetecilerin gününü kutluyorum” dedi.

 

Altun'dan tebrik mesajı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Demokratik, ahlaki ve toplumsal sorumluluk bilinciyle mesleğini ifa eden haber emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyorum. Ülkemizde basın özgürlüğü ve ifade hürriyeti alanı da 20 yıl öncesiyle kıyaslanamayacak ölçüde genişletilmiş ve güvence altına alınmıştır” dedi.