30 Ekim 2020 tarihinde meydana gelen, 117 vatandaşın ölümüne, binlerce kişinin yaralanmasına yol açan İzmir depreminde hasar alan, İzmir Gazeteciler Cemiyeti merkezinin de yer aldığı Basın Apartmanı için önemli bir aşamaya gelindi.

Depremin ardından binada büyük çatlak ve hasar oluşan Basın Apartmanı için yaklaşık bir yıl tempolu bir süreç izlendi.

A ve B blok tek temelden oluşan Basın Apartmanı için öncelikle TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruldu. Basın Apartmanı her iki kurum tarafından orta hasarlı olarak tanımlandı ve Bakanlık binada ikametgahı yasakladı.

Bina boşaltılırken, uzun süren çabalarla, ‘Güçlendirme’ ve ‘Yeniden İnşa’ seçenekleri teknik değerlendirmelere tabi tutuldu. Güçlendirme maliyetinin yapım maliyetine yakın olması ve temel maliyeti nedeniyle ‘yeniden yapım’ kararı oybirliği ile alındı.

Basın Apartmanı A ve B blokları ile ayrı ayrı iki yeni yönetim kurulu saptayarak kentsel dönüşüm faaliyetleri başlatıldı. Ardından ruhsat projesi için harekete geçildi.

Uzun çalışmalardan sonra İzmir’in en tanınan mimari firmalarından, kentin en büyük projelerinde imzası olan Epig Mimarlık ile anlaşıldı.

EPİG Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Güneş ile A ve B Blok temsilcileri arasında imzalar atıldı. Protokol, A Blok adına Prof. Güneş Gür ve Naime Çelik, B Blok adına Serdar Taştabanoğlu ve Semih Aksoy tarafından imzalandı.

Cemiyetten ücret talep etmedi

Epig Mimarlık, kamu yararına dernek olması nedeniyle İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nden ücret talep etmedi.

Epig Mimarlık tarafından; mimari ruhsat projesi, statik ruhsat projesi, zemin etüdü, mekanik proje, elektrik projeleri akustik proje ile detaylı teknik şartname ile teknik şartname hazırlandı.

Basın Apartmanı’nda İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 12 dairesi bulunduğu bilgisini veren İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, toplam 36 malik ile defalarca toplantı gerçekleştirildiğine dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi ile yeni yönetmelik konularının da çok kez görüşüldüğüne vurgu yapan Gappi, gelinen aşamadan memnuniyet duyduklarını belirtirken, Epig Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Güneş’e de Cemiyete gösterdikleri ilgi ve jest için teşekkür etti.

Emsal artış kararını bekliyoruz

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleşen imza töreninde konuşan Gappi şunları söyledi:

“Projemizi İzmir’in en güçlü, prestijli mimarlık firmalarından Epig Mimarlık’a teslim ettik. Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Güneş büyük jest yaparak depremden darbe alan Cemiyetimizden ücret talep etmedi. Epig Mimarlık uzun süreçlerde bize büyük destek verdi. Emsal artışları ile ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçecek son plan notlarını bekliyoruz. Geldiğimiz aşama sevindiricidir”

İmza töreninde Epig Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Semiha Güneş de Basın Apartmanının Kordon’un en şık binalardan biri olacağını vurgulayarak büyük değer kazanacağına dikkat çekti.