HABER/ Gökçe ADAR

İzmir Barosu, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin taşınma kararına karşı açacakları dava öncesinde basın açıklaması yaptı. İzmir Baro Başkanı Av. Özkan Yücel, “Çok uzun süredir İzmir kamuoyunu hatta Türkiye kamuoyunu ilgilendiren bir mesele. Ama son günlerde beş öğretim üyesi arkadaşlarımız GSF’deki görevlerinden alındılar. Başka gerekçeler söylemeye çalışsalar da biz biliyoruz ki yapmak istedikleri hukuksuz işe, eğitim hakkına karşı girişilen bu kirli savaşa müdahale etmeye çalıştıkları için bir cezalandırma yöntemidir. Üniversite yönetimine seslenmek istiyoruz; bu kararlar da derhal geri alınmalıdır. İzmir Barosu nerede bir haksızlık, hukuka aykırılık varsa, nerede bir hak ihlali varsa orada olmayı sürdürecek. Bugün burada olmamızın temel sebebi de bu. İzmir Barosu yönetimi olarak biz hem öğrenci arkadaşlarımıza, hem öğretim üyesi arkadaşlarımıza, dahası eğitim hakkının kendisine sahip çıkmak için buradayız” dedi.

İşlem iptal edilmeli

İşlemin iptal edilmesini talep ettiklerini söyleyen Yücel, “Güzel Sanatlar Fakültesi’nin şu an bulunduğu binadan deprem riski nedeniyle alınmış raporlar gerekçe gösterilmiştir. Buca’ya Tınaztepe’ye taşınmasına yönelik işlemin iptalini talep ediyoruz. Şöyle diyebilirsiniz; 'ne var, bina çürükmüş, deprem riski var ve bu nedenle binanın taşınması gayet uygun ve doğru'. Elbette yaşam hakkı diğer bütün hakların önünde tuttuğumuz ve bizim de arkasında durduğumuz ve sahiplendiğimiz bir alan. Ama öte yandan eğitim hakkını da önemsiyoruz. Çünkü uygun ve yeterli koşullara sahip olmayan bir binada eğitim yapabilmek ya da eğitim yaptığını söylemek aslında yapmamakla eşdeğerdir. Bizim derdimiz binalarla değil, uygun koşullarda amacına uygun bir eğitimi sürdürebilmekle ilgili ve bütün yetkilileri ve elbette mahkeme heyetini bu talebimize yanıt vermeye, bu talebimiz doğrultusunda işlem yapmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Bu kez adaleti eğitim hakkı için istediklerini söyleyen Yücel, şöyle devam etti: “Uygun koşullarda bir eğitim sağlanması için istiyoruz. Biraz sonra dava dilekçemizi sunacağız ve mahkemeden bu yönde öncelikli bir karar vermesini isteyeceğiz. Çünkü bu süreci bir kez başlattıktan sonra geriye çevirmek neredeyse imkansız.” Yapılan basın açıklamasına TMMOB(Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği), İzmir Tabip Odası ve Kültürpark Platformu temsilcileri de katıldı. Gökçe ADAR

Öğrencilerden açıklama

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri de basın açıklaması yaparak, isteklerini sıraladı. Öğrenciler; “Depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılmak istenilen okulumuza ait deprem raporunu ayrıntıları ile görmek istiyoruz. Bütün hocaların, öğrenci ve mezun temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek toplantılarla “geçici çözüm” için gerçekçi bir yol haritası çıkarılmasını istiyoruz. Narlıdere yerleşkesinde yapılacağı iddia edilen, güçlendirme, yenileme projelerini ve bu projeler için ön görülen süreleri ve bütçeleri bilmek istiyoruz. İdari görevden alınan bölüm ve ana sanat dalı başkanlarının göreve iade edilmelerini, kendilerinden ve öğrencilerden yaşanılan bu süreçte akademik tavıra hiç yakışmayan uygulamalar ve söylemler için özür dilenmesini talep ediyoruz.Türkiye’nin sanatçılarını ve aydınlık gelecek özlemi içinde olan her bir vatandaşını desteğe davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.