İzmir Barosu, İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlediği toplantıda hazırladığı raporu paylaştı. Rapora göre bu yıl 267 kadın öldürüldü, 2017'nin ilk 11 ayında ise bin 851 işçi hayatını kaybetti.

İzmir Barosu, İnsan Hakları Günü nedeniyle basın toplantısı düzenledi. İzmir Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından hazırlanan raporda çarpıcı detaylar yer aldı. Baro'nun İşçi Sağlığı ve İşumut Güvenliği Meclisi verilerine dayandırdığı rapora göre Kasım ayında en az 170, 2017'nin ilk 11 ayında ise bin 851 işçi hayatını kaybetti. Toplantıda İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin 69. yıldönümünü kutlayan Türkiye'de, insan hak ve özgürlüklerinin tehlike altında olduğu belirtildi. İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan'ın yaptığı açıklamada yargı çalışanlarının yaşadığı sorunlara da dikkat çekildi. Özcan, “15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL-KHK süreçlerinin, giderek demokrasinin alternatifi olacak 'özel bir rejime' dönüşmüş olması, son derece kaygı verici. Özellikle yargı mensuplarının güvenceden yoksun kılınması, baskılardan sonuç alınmasını sağlayan kararların verilmesine neden olmakta” dedi. Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin artarak devam ettiğini kaydeden Özcan, bu yıl içerisinde 365 çocuğun çeşitli nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğini ifade etti.

212 GAZETECİ TUTUKLU

Erkek terörüne kurban giden kadın sayısının bu yıl için 267 olduğunu açıklayan Aydın Özcan, Türkiye'nin kanayan yaralarından biri olan iş kazalarına da dikkat çekti. Başkan Özcan şunları söyledi: “İş kazalarında Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olan Türkiye’de iş cinayetleri de bitmek bilmiyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre Kasım ayında en az 170, 2017'nin ilk 11 ayında ise 1851 işçi hayatını kaybetti. İşyerlerinde sağlık ve iş güvenliği açısından etkin denetim mekanizmaları işletilerek işçi cinayetlerinin sona ermesi amacıyla siyasal iktidar ciddi çaba sarf etmeli, etkin tedbirler almalı.”

Açıklamasında basın özgürlüğünün güçlendirilmesi için dünya çapında çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler'in yayınladığı 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ne de değinen Özcan, “Bu endekste Türkiye, geçen yıla göre 4 sıra daha gerileyerek 180 ülke arasında 155'inci sırada yer aldı” dedi. Türkiye'nin kara liste olarak isimlendirilen en kötü durumdaki ülkelerin arasına girdiğini vurgulayan Aydın Özcan, son 12 yılda 56 basamak düşüş kaydeden Türkiye'de, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da gazetecilik yapmanın zor olduğu ülkeler kategorisinde yer aldığını belirtti. Özcan ayrıca, halen 212 gazete çalışanının cezaevinde olduğunu hatırlattı.

Elçi cinayetinin failleri hala bulunamadı

Anayasa'nın taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde ve ulusal mevzuatta sağlıklı çevrede yaşama hakkı, temel bir insan hakkı ilkelerinin olduğunu anımsatan İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan; “Ancak siyasal iktidarın ne pahasına olursa olsun kalkınma anlayışının sonucu, tarım alanları talan edilmekte, nükleer santral projeleri hayata geçirilmek istenmekte, doğada onarılamayacak bozulmalara yol açan madencilikle ilgili projelere izin verilmekte, ormanlar ve kıyılar yapılaşmaya ve işletmeciliğe açılmakta” ifadelerini kullandı. Açıklamasında, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'ye de değinen Özcan, olayın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen faillerin henüz bulunamadığını ve bu durumun yargı sürecinin adilane işleyeceği konusunda kamuoyunda ciddi kaygı uyandırdığını savundu.