İzmir'in Çeşme ilçesinde inşaat ruhsatı aldıktan sonra arsalarının SİT alanı ilan edildiğini öne süren kooperatif üyeleri, imar barışı kapsamında evlerinin yapılabilmesi için kendilerine izin verilmesini istiyor.

Ildır Mahallesi'ndeki arsada basın açıklaması yapan İLKO Yapı Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Sönmez, ilkokul öğretmenlerinden oluşan üyelerden toplanan paralarla 1980 yılında söz konusu arsayı aldıklarını belirterek, 1992 yılında plan ve proje hazırlattıklarını söyledi.

İnşaat izni aldıktan sonra alt yapı, trafo binaları, yol çalışması ve 2 örnek villa yaptıklarını aktaran Sönmez, 1996 yılında alanın birinci derece SİT alanı ilan edildiğini belirtti.

Sönmez, SİT kararına rağmen bölgede bazı inşaatların devam ettiğini ileri sürerek, "Bizim talebimiz 31.12. 2017 tarihinden önce ruhsatı alınmış, projeleri yapılmış hatta uygulaması, alt yapısı ve binaları yapılmış bizim statümüzdeki yerlerin de af kapsamına alınması ve mağduriyetimizin giderilmesi. Yetkililerimizden talebimiz budur." diye konuştu.

Kooperatif üyesi Serap Bilgiç ise, kooperatifin 2 bine yakın üyesinin bulunduğunu ve mağdur olduklarını ifade etti.

Kooperatif üyelerinin çoğunun vefat ettiğini hisselerin miras yoluyla üçüncü nesillere kaldığını aktararak, "Cumhurbaşkanımızın duyurduğu imar barışı kapsamında değerlendirilmesini talep ediyoruz. Bizler başkaları gibi haksız konut yapıp affa sığınmadık. Dayanak noktamız budur. SİT kararına rağmen yanı başımızda sitelerde oturum devam ediyor." ifadelerini kullandı. (AA)