Barbaros Mahallesi sakinlerinin, kaybolmaya yüz tutan tarımsal, kültürel ve geleneksel değerlerini canlandırma amacıyla, dört yıl önce başlattıkları Oyuk Festivali için hazırlıklar hızlandı. 6-7-8 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan festival adını, tarlalardaki ürünleri yabani hayvanlardan ve kuşlardan korumak amacıyla kullanılan korkulukların yöresel ismi olan 'oyuk'tan alıyor. Festivalde yapılacak ilgi çekici etkinlikler, sergiler ile kaybolan değerler ve gelenekler üzerinde farkındalık yaratmak, üretimi yeniden başlatmak ve tarımı canlandırmak amaçlanıyor.

Urla Belediyesi ve Batı Urla Köyleri Derneği'nin desteklediği festivale gelen ziyaretçi sayısı her yıl artıyor.

Festival boyunca satışı yapılacak ürünlerin el işi ve ev işi olması birinci koşul olduğundan hazırlıkları da yoğun emek istiyor. Gıda ve hediyelik ürünler Barbaroslu kadınların maharetli ellerinden çıkarken, erkekler de boş durmayıp, yıl boyunca imece usulüyle yapılan oyuklarla festival alanını süslüyor.

Festival etkinlikleri; oyuk yarışması, sergiler, gösteri ve aktiviteler olmak üzere üç gruptan oluşuyor. Yarışma kategorisinde, festivalin teması olan oyuk yarışması, sergi kategorisinde Barbaros'ta eski köy yaşamının modellendiği Keçe Köy sergisi, gösteri ve aktiviteler kategorisinde, geleneksel gelin çıkarma, Barbaroslu Kadın Korosu, tohum topları yapımı, el işleri satışı ve tanıtım stantları yer alıyor.