Haber / Gökçe ADAR

2016 yılında yenilenme çalışmalarının yapıldığı Kemeraltı Balıkçılar Meydanı'nda tadilatlarının bitmesine rağmen dükkanlar boş kaldı. 19 dükkandan 17'sinin boş kaldığı meydanda, iki dükkanı tutan esnaf da meydanın cansız olmasından dolayı işlerinin iyi olmadığını söyledi. Meydanda 4 aydır balıkçı dükkanı olan Mesut Çam, dükkan kiralarının 10 bin-20 bin arasında değiştiğini söyleyerek, kira bedellerinin esnafı zorladığını ifade etti. Esnaf Çam, “İzmir'de böyle bir pazar ve meydan yok. Yenilenme çalışmalarının ardından burası çok güzel oldu. Ancak 25 yıldır bu işi yapıyorum. Yaşadığımız en kötü zaman diyebilirim. Her şey dolar bazlı olduğu için aldığımız balıklara da zam geldi. Balıklarda da fiyat farklılıkları var. Kalamarın kolisi 380 lira idi. Şimdi bin 80 lira. İki yıl içerisinde böyle bir yükselme oldu. 45 lira bir porsiyon kalamara kim verir? Kazancımız olmadığı gibi birde kaldığımız dükkanların kiraları çok yüksek. Balıkçılar Meydanı'nda dükkan kiraları 10-20 bin arası değişiyor. Buraya gelip dükkan bakan çok ama tutan yok. Koca meydanda, 19 tane dükkan var ve sadece iki tanesi dolu” ifadesini kullandı. Meydanda devam eden tadilatın olduğunu ancak tadilatın dükkanların işleyişine etki etmeyeceğini ifade eden Çam, “Dükkan çatılarında akan yerler vardı. Onu tamamlamaya çalışıyorlar. Fakat dükkan işleyişine etkileyen hiçbir şey yok” dedi.

Esnaf cesaret edemiyor

İzmir Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya, bölgenin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu söyleyerek, meydanın canlanması için çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Kaya, “Burası dolsa, capcanlı olsa çok güzel bir yer olur. Böyle bir meydan, ülkenin hiçbir yerinde yok.

Ancak içerisinde bulunduğumuz şartlar, yaşadığımız kriz, esnafın geleceğini görmesini engelliyor. Esnaf bu krizde önünü göremediği için dükkanların kiralarını karşılayıp karşılayamayacağı konusunda şüpheli. Yani esnaf buradaki dükkanları kiralamaya cesaret edemiyor” diye konuştu.

Soyer ile görüşülecek

Yenilenen meydanın Kemeraltı'nın marka yüzü olacağını ifade eden Kaya, gelecek günlerde konuyu ve Kemeraltı sorunlarını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile paylaşacaklarını dile getirdi. Kaya, şöyle konuştu: “Yapılan tadilata baktığınız zaman orası Kemeraltı'nın düzgün ve markalı mekanlarından biri olacak. Önümüzdeki hafta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile bir araya geleceğiz. Hem meydandaki yüksek kira bedellerini dile getireceğiz hem deKemeraltı'nın tüm sorunlarını ve esnafın isteklerini kendisi ile paylaşacağız. Meydanın canlanması konusunda kendisinden bir talebimiz olacak. Sanıyoruz; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı da bu konuda hassas olacaktır. Ayrıca, Kemeraltı'nda altı yapı sorunları, anafartalar ve ana caddelerin düzenlenmesi, ışıklandırma ve marka restoranlar getirilmesine yönelik konuları da dile getireceğiz. Hedefimiz, gündüz olduğu gibi gecede yaşayan bir Kemeraltı oluşturma.” Yeniden tasarlandı

Kemeraltı’nın 866, 871, 874 ve 876 sokakları arasında kalan bu bölüm, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tasarlandı. Projenin zemin katında balık satış birimleri, restoranlar ile çevre sokaklara ve iç avluya erişimi sağlamak için 'geçit' işlevinde bir meydan yapıldı. Meydanda oturma birimleri ve peyzaj düzenlemeleriyle kentlilerin vakit geçirebileceği bir dinlenme alanı oluşturuldu. Meydanın 876 Sokak kısmından yaya akışını sağlayacak merdivenler ile birinci kata çıkılabiliyor. Birinci katta oluşturulan teras, restoranlara hizmet veriyor. Bu bölümde de ahşap gölgelik ve peyzaj düzenlemeleri yer aldı. Peyzaj düzenlemeleri ile öne çıkan bu alan, kentlilerin hoşça vakit geçireceği ve aynı zamanda restoranların servis verdiği bir bölüm olarak hizmet edeceği bekleniyor. Meydanda restoranların bir kısmı 2 katlı olarak tasarlandı.