Haber / Didar DEMİRCİ

İzmirli Ata Bilginperk, Bornova Anadolu Lisesi'nde (BAL) okuduğu 2013- 2017 yıllarında akran zorbalığına uğradığını belirtti. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunan Bilginperk’in maruz kaldığı akran zorbalığına ilişkin bilgi veren Av. Senih Özay, “Bilginperk, 2013- 2017 yıllarında Bornova Anadolu Lisesi’nde öğrenim görmüş ve bu süreçte sayısız kez arkadaşları tarafından dışlanmış, akranları tarafından hakaret sayılabilecek sözlü saldırılara maruz kalmış, onur kırıcı davranışlara ve aşağılamalara hedef olmuştur” dedi. Av. Özay, Av. Ensar Aktürk ve Av. Hazar Can Kıpçak ile süreci takip ettiklerini bildirdi.

'MÜDAHALE EDİLMEDİ'

Maruz kaldığı zorbalığa ilişkin gazetemize konuşan Bilginperk, ortaokulda başlayan zorbalığın ortak arkadaşlar aracılığıyla lisede de devam ettiğini iddia ederek, “Bornova Anadolu Lisesi’ndeki öğrenciliğim boyunca kesintisiz bir akran zorbalığına maruz kaldım. Yaşadığım zorbalık genel olarak psikolojik şiddet, dışlama, dedikodu yayma, hakaret şeklinde olup, lise hayatım boyunca sağlıklı sosyal ilişkiler oluşturmamı imkansız hale getirdi. Konuyla ilgili olarak öğretmenleri ve idarecileri düzenli olarak bilgilendirmeme rağmen hiçbir müdahalede bulunulmadı. Dolayısıyla zorbalık sürekliliğini korudu” diye konuştu. Bilginperk, sözlerine şöyle devam etti: “Öğretmenlerime, okul müdürüne, aileme ve hatta Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık), Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER- şu an ki adıyla CİMER) kadar her yere başvuruda bulundum. Ancak gelen yanıtların hiçbirinde olumlu, aktif ve üzerine gidilebilecek bir yanıt alamadım. Ailem ise konuyla ilgili okula geldiğinde idari personel tarafından yanlış bilgilendirildi ve ‘olayları abarttığımı’ söylediler. Ben de o nedenle reşit olana kadar bu duruma sessiz kaldım. Şimdi ise akran zorbalığına dikkat çekmek için savcılığa şikayette bulundum.”

'CEZASIZ KALMASIN'

Bilginperk, ilgisi olan ve olabilecek tüm kişilerin tespit edilerek yargılanmasını talep ettiğini söyleyerek, “Gençlerin sosyal becerilerini geliştirebilmesi için yaşıtlarıyla sağlıklı ilişkiler kurması gerekir. Fakat benim bu hakkım gasp edildi. Bana neden zorbalık yapıldığının cevabını istiyorum. Yaşadığım zorbalığın etkileri liseden sonra da devam etti” sözlerini kaydetti. Bilginperk, kamuoyuna çağrıda bulunarak benzer durumlarla karşı karşıya kalan kişilerin hukuki haklarını kullanmasını istedi. Akran zorbalığıyla ilişkili kapsamlı bir hukuki süreç başlattıklarını dile getiren Bilginperk, “Bunun sebebi sadece kendim için adalet aramak değil. BAL’da ya da başka okullarda akran zorbalığına uğrayanlar için de adalet aramak, çözüm yolları üretmek istiyorum. Yaşadığım olayların benzerlerinin önüne geçmek istiyorum” dedi.

'Araştırma birimleri kurulmalı'

Ata Bilginperk, okullarda akran zorbalığının önüne geçmek için önerilerini şöyle sıraladı: “Zorbaların çoğunlukla geniş arkadaş çevreleri olduğundan dolayı, hedefindeki mağdura nereye giderse gitsin ulaşabiliyor. Bu da zorbalığın diğer okullarda da devam etmesine ve diğer öğrencilerin de buna dahil olmasına neden oluyor. Ayrıca okulda başlayan zorbalık daha sonra öğrencinin okul dışındaki sosyal hayatına da taşınabiliyor. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı ya da başka kurumların bünyesinde her ilde olacak şekilde 'Okullar Arası Zorbalık Araştırma' birimlerinin kurulması ve öğrencilerin velilerine gerek duymadan bu birimlere şikayette bulunabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyorum.”