Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ege Bölgesi'ndeki 7 il için değerlendirme toplantıları yapmak üzere geldiği İzmir'de açıklamalarda bulundu. Koca, “İzmir’de 1 ay öncesine göre yüzde 42 vaka artışına şahit olduk. Yaptığımız müdahalelerle bu artış, son 1 haftada yüzde 10’lara geriledi. Bizleri sevindiren diğer bir gösterge ise son dönemde İzmir’de zatürre oranı yüzde 8.2’den 4.9 a kadar düştü. Ancak tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

YOĞUN BAKIM DOLUYOR

Akşam saatlerinde yerel basının alınmadığı basın toplantısında sadece AA, TRT, İHA ve DHA muhabirlerininin sorularını yanıtlayan Bakan Koca, kentteki hastane doluluk oranlarını da paylaştı. Koca, “İzmir'de erişkin yoğun bakım yatak sayımıza 48 ilave ettik. İzmir'de yatak doluluk oranımız yüzde 46, yoğun bakım yüzde 75, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 48” dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir'de daha önce 350 olan filyasyon ekibi sayısını 460'a çıkarttıklarını da söyledi.

İZMİR ŞEHİR HASTANESİ 2021'E KALDI

Bakan Koca, yaptığı açıklamada, gazetemizin dün manşetten verdiği İzmir Şehir Hastanesi'nin açılışı ile ilgili bilgi de verdi. Hastanenin haberimizde yer aldığı gibi bu sene açılmayacağını teyit eden Bakan Koca, “Umut ediyorum ki İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi 2021 yılı içinde hizmete girecek” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgınla mücadelede İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Uşak ve Denizli’de son durum ve Türkiye değerlendirmelerini aktardı.

Koca, ''Darboğaz görünen illerin sağlık altyapılarına hızla müdahale ettik. Öncelikle illerde alınan tedbirlerin değerlendirilmesi sonucu bazı tedbirlerin hasta sayısındaki azaltmanın rolünü yakından müşahade ettik. Bugün burada İzmir'i merkez alarak Aydın, Muğla, Manisa, Denizli ve Uşak illerimizin sağlık yöneticileri ile salgınla mücadelemizi değerlendirdik'' ifadelerini kullandı.

Koca'nın konuşmasından satır başları şöyle:

* Ülkemiz dünyanın tecrübelerini dikkatli izleyerek kendi tedavi protokollerini geliştirmiştir. Hastane bakımları sayesinde tedavi bakımından en başarılı ülkeler arasına girmiştir.

* Can kayıplarımızı düşük seviyelerde tutmayı başardık. Rakamlar son aylarda tekrar yükselmeye başladı. Hızlı hasta artışından kaynaklanan sorunlar tespit ettik.

* Tedbirleri yurt çapında yaygın olarak uygulamaya çalışıyoruz. İzmir’i merkeze alarak Aydın, Muğla, Denizli ve Uşak illerimizin sağlık yöneticileriyle salgınla mücadelemizi değerlendirdik.

* İzmir’de vaka sayımızda yüzde 42, son hafta ise yüzde 10 oranında gerçekleşti. Aydın’da son bir haftada yüzde 5 oranında düşüş görüyoruz.

* Manisa’da son bir ayda yüzde 30 olan vaka artışı, son bir haftada stabil görüldü.

* Muğla’da vaka sayımız stabil seyrediyor. Denizli’de yüzde 60 oranında artış görüyoruz. Uşak’ta da yüzde 40 vaka artışı görüyoruz.

* İzmir’de erişkin yatak doluluk oranı yüzde 46. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 75, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 45.

* Aydın’da yatak doluluk yüzde 42, yoğun bakım yüzde 63, Aydın’da 42 erişkin yoğun bakım yatağı ilave ediyoruz.

* Muğla’da yatak doluluk yüzde 43. Yoğun bakım yatak sayımıza 32 ünite ilave ediyoruz.

* Uşak’ta erişkin yatak doluluk oranı yüzde 39, yoğun bakım yüzde 56, solunum cihazı yüzde 17. Uşak’ta 20 tane ilave ediyoruz.

* Türkiye genelinde erişkin doluluk oranı yüzde 48,5. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 66. Solunum cihazı doluluk oranı yüzde 33.

* Genel anlamda bir sorun olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bizim birincil önceliğimiz hasta sayısının artışını yani bulaşmayı durdurmaktır. Aksi durumda hastane, ilaç, malzeme, kapasiteye arttırmaya yönelik tedbirler bir süre sonra çözüm olmayacaktır.

* Filyasyon salgınla mücadelenin temel aksını oluşturmaktadır. İzmir’de filyasyon yapan ekibimizin sayısını 460’a çıkardık, Aydın’da 130’a, Muğla’da 120’ye çıkarmış olduk. Manisa ilimizde filyasyon ekibimizi 220, Uşak’ta 55’e, Denizli’de 220’ye çıkardık.

* Toplum sağlığını tehdit eden davranış izolasyonda kalması gereken kişilerin evlerinden çıkanların toplum içine karışmasıdır. Bu kişileri yurtlarda izolasyona almaya başladık. Toplumun sağlığı açısından kabul edilebilir bir durum değildir.

* Halk sağlığını koruma adına ciddi müeyyideleri gerektirir. Bu konuda lütfen hassas olalım. Her yanlış hareketi ceza tehdidi ile önlemeyi istemiyoruz.

* Alacağımız tedbirlerle bir tek hasta kalmayıncaya kadar birlikte mücadeleye devam edeceğiz. Ülkemiz hastalığın tedavisinde erken tedaviye başlamasıyla hasta yönetimini başarıyla sürdürmektedir.

* Hasta sayılarımız dünya ortalamasının altındadır. Bu hususta olağanüstü gayret gösteren sağlık çalışanlarına minnet borçluyuz. Şüpheniz olmasın siz neler hissediyorsanız, bu mücadelede her gün hayatlarını riske atanlar sizinle aynı şeyleri hissediyor. Sizin için aynı şeyleri istiyor.

* Medyada çıkan bazı haberler nedeniyle bazı testleri yaptırmak, gerekmediği halde bazı ilaçları almak, hastaneye yatmak amacıyla başta hekimlerimiz olmak üzere sağlık çalışanlarına ısrarda bulunan vatandaşlarımızı görüyoruz.

* Sağlık personelimizi hırpalayanları görüyoruz. Bu olay bizi yürekten üzüyor. Fedakarlığımızı sorgulatıyor. Bu davranışlara duyarlı her vatandaşımızın karşı çıkması, kınaması gerekiyor.