HABER/ Gökçe ADAR

Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Tülin Topuzoğlu, Biz Bunu Yaparız 3 projesi ile zihinsel engelli bireylerin hem sosyal hayata katıldığını hem de aile bütçelerine destek olduklarını belirtti. 'Biz Bunu Yaparız 3' projesini anlatan Topuzoğlu, “Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneğimizin projesi olan “Biz Bunu Yaparız 3” kapsamında İŞKUR ile birlikte çalışıyoruz. Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi de projemize çalışma alanı sağlıyor. Halk eğitimin çocuklarımız için uygun gördüğü eğitim modüllerden bahçecilik bölümünü seçerek, bu yolda ilerledik. Zihinsel Engelli çocuklarımız proje kapsamında, hafta içi her gün Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nde yer alan bahçelerde çalışararak, marul yetiştiriyorlar. İŞKUR'dan günde 30 lira cep harçlığı alıyorlar. Bu da aylık 630 TL'ye denk geliyor. Bireyler, para kazanarak parayı yönetiyor. İşe yarama duygusu hissediyorlar. Çalışma hayatı hepsinde olumlu gelişmelerin yaşanmasını sağlıyor. Projemiz, 3 Temmuz'a kadar sürecek ” diye konuştu.

Ailelerine yardım ediyorlar

Proje kapsamında çalışan Arda Alptekin, Yakup Aydemir, Samet Özdemir, Berkay Uluğbahşi, Ali İhsan Yangın, Utku Keskin, Muhammed Cihat Koçak, Mehmet Yağdıran, Doğukan Özkan, Muhammed Alimol, hafta içi her gün saat 09.00'da çalışmaya başlıyor. Çevrelerinde örnek bahçıvan olarak gösterilen zihinsel engelli bireylerden kimisi, kazandığı para ile ailesine yardımcı olduğunu kimisi ile kardeşini okuttuğunu dile getirdi.

Manisa'da zihinsel engelli bireyler için çalışılabilecek ZEKİ adında bir organizasyonun yer aldığını söyleyen Topuzoğlu, İzmir'de böyle bir alanın yer almadığını ifade etti. Topuzoğlu, “Manisa Organize Sanayi içerisinde, ZEKİ adında bir organizasyon var. Korumalı iş yeri olarak geçiyor ve 8 tane zihinsel engelli genç, 2 yönetici ile birlikte işletmede bu çocukların üretime katkı sağlamalarını sağlıyor. Organizasyon, Dünya çapında ödüller alıyor Bizim, yüksek sesle dile getirmek istediğimiz şey; İzmir'de de böyle bir korumalı işyeri yaratacak birlikteliğinin sağlanması ve zihinsel engelli bireylerin çalışabileceği alanların oluşturulması” dedi.

Öğrencilerden daha iyiler

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümünden Doç. Dr. Gölgen Bahar Öztekin proje kapsamında serada marul yetiştiren 10 zihinsel engelli bireyin, fakülte öğrencilerinden daha yetenekli olduklarını söyledi. Öztekin, “Fakülte öğrencimizin bir çoğu, not kaygısı olduğu için çalışıyor. Açıkcası, nasıl olsa not alacağız diye düşünerek işlerini biraz önemsemiyorlar ancak bu çocuklar gerçekten özel çocuklar. Çok hevesliler, verdiğimiz bir görevi hemen yerine getiriyorlar. Dediklerimizi hiç tekrarlatmıyorlar” dedi.